Lončar: Rade bez dana odmora; Medicinari: Izdržaćemo do kraja

Lončar: Rade bez dana odmora; Medicinari: Izdržaćemo do kraja

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON


U Kragujevcu je danas održan prijem za zdravstvene radnike iz tog grada, Novog Pazara, Kraljeva i Čačka kojima je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio na svemu što čine u borbi protiv epidemije koronavirusa i naveo da u Srbiji trenutno ima oko 8.000 aktivnih slučajeva, od kojih je oko 2.000 na bolničkom lečenju, a među njima je trenutno 364 zaražena zdravstvena radnika od kojih je 28 hospitalitzovano.

To je, dodao je, manje nego početkom prošle nedelje kada je više od 600 zdravstvenih radnika bilo pozitivno i mnogo više njih bilo na bolničkom lečenju.

Povezane vesti – “NE SMEMO STATI”: Više od 200 pacijenta u Srbiji lečeno antikovid plazmom

Istakao je da su zdravstveni radnici naši junaci i da se osnovu ovih podataka može videti koliko oni rade.

“Neki od njih rade bez dana odmora. Pojedini su pokušali da rade u toj opremi u kojoj oni rade svaki dan, ali nisu izdržali ni dva, tri sata i to ne da leče, nego da rade neke druge poslove. Posle dva, tri sata su padali u nesvest, nije im bilo dobro i slično”, rekao je Lončar.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

Anesteziolog Katarina Pavlović iz Kliničkog centra Kragujevac rekla je da su radili i da će nastaviti da rade vredno i predani, sa puno empatije i nade.

Ona je pozvala sve da budu odgovorni i poštuju uvedene mere jer je, kako je istakla, mnogo lakše prevenirati, nego lečiti.

Medicinska sestra u Opštoj bolnici u Čačku Ivana Logvinov kaže da su se trudili da pacijentima ukažu maksimalnu zdravstvenu negu.

“Dali smo sve od sebe da pacijenti ozdrave. Bilo je svega – suza, straha, radosti, solidarnosti…Umorni smo i iscrpljeni, ali daćemo sve od sebe da budemo istrajni do kraja”, rekla je ona.

Povezane vesti – “MASKE ĆEMO DUGO NOSITI” Kisić: Ne sme da dođe do opuštanja

Infektolog iz Kraljeva Zorica Kostić je rekla da je jedno vreme bila na ispomoći kolegama s Infektivne klinike u Beogradu, kao i u Novom Pazaru.

Po povratku iz Novog Pazara su, dodala je, formirali kovid bolnicu u Kraljevu.

“Od početka marta smo imali pozitivne pacijente i infektivno odeljenje je aktivno učestvovalo u zbrinjavanju i lečenju takvih pacijenata, naravno uz pomoć tercijarnih zdravstvenih ustanova, a sada smo bili prinuđeni zbog masovnosti obololelih i velikog broja srednje teških i vrlo teških pacijenata formiramo našu intenzivnu jedinicu i napravimo kovid bolnicu u Kraljevu”, rekla je Kostić.

AP Photo/Luca Bruno

AP Photo/Luca Bruno

Maksimalno smo se trudili kaže, i smatra da su građanima Kraljeva uspeli da pruže adekvatnu pomoć.

Glavna sestra pneumofiziološkog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar Snežana Jeremić je, u ime svih svojih kolega, zahvalila svim zdravstvenim radnicima koji su došli iz drugih gradova u Novi Pazar da im pomognu kada je bilo najteže.

“U jednom trenutku u bolnici u Novom Pazaru bilo je više od 390 bolesnika. Hvala svima, hvala državi, predsedniku Alekdandru Vučiću i Ministarstvu zdravlja što su obezbedili sva potrebna sredstva za naš rad i lečenje bolesnika, a hvala i svim donatorima”, rekla je Jeremić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar