Vesti
08.07.2021. 12:50
Tanjug

Aleksandar Vučić

"Mađarska i premijer Orban - pravi prijatelji Srbije"

Viktor Orban, 8. 7. 2021.
Izvor: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Mađarska vlada i premijer Viktor Orban su pravi prijatelji Srbije, koji otvoreno podržavaju evropski put Srbije, čak i kada zbog Srbije trpe kritike, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i posebno se zahvalio mađarskom premijeru na stabilizujućoj ulozi na Zapadnom Balkanu.

"Mnogi govore da podržavaju srpski put u EU, ali malo ko to čin hrabro i otvoreno, spreman da i zbog Srbije trpi kritike, kao što činite vi", naglasio je Vučić zahvaljujući se Orbanu na konferenciji za štampu. On je izrazio posebno zadovoljstvo što sa Mađarskom imamo odličnu saradnju u različitim sferama društvenog života kao i da je za to zaslužan Orban.

S tim u vezi je ukazao da je Mađarska Srbiji bila 13, pa 11, te 9 trgovinski partner, a danas je peti. "Za samo nekoliko godina uspeli smo dramatično da uvećamo trgovinsku razmenu što je značjano za obe zemlje i posebno za nas koji smo nešto manji i siromašniji. Došli smo u 2020.godini do gotovo dve milijarde evra trgovinske razmene", objasnio je Vučić.

Ukazao je da je u prvih pet meseci zabeležen rast od 23,4 odsto, to jest razmena je već dostigla vrednost od 900 miliona evra, pa ove godine očekuje da će preći granicu od dve milijarde evra.

Ima i sve više kompanija koje izvoze u Mađarsku i koje uvoze mađarske proizvode.

Posebno se zahvalio na činjenici da su mađarske kompanije, zahvaljujući požrtvovanju i posvećenom radu Orbana i mađarske vlade, napravile 16 velikih investicija u prošloj godini, od toga tri na severu Srbije, i 13 južno od Save i Dunava. To govori o posvećenosti mađarskog prijateljstva prema celoj Srbiji, rekao je on.

Vučić je kazao da se podrazumeva da pomažu pripadnike mađarskog naroda u Srbiji.

Mađarska vlada, prema njegovim rečima, doprinela je u mnogome činjenici da imamo izuzetne odnose sa Mađarima u Vojvodini, koji nikada nisu bili tako dobri kao sada.

Vučić je istakao da gotovo da nije bilo međuetničkih incidenata. Vučić je naglasio da je tome doprinelo to da su dve zemlje krenule da rešavaju istorijske stvari, s poštovanjem gledaju jedni na druge i pokušavajući da se razumeju. Zahvalio se, s tim u vezi, posebno i Ištvanu Pastoru na, kako je rekao, racionalnom, pragmatičnom i fantastičnom iskoraku koji je značio bolju budućnost između Srba i Mađara, što, dodaje, ne bi bilo moguće bez Orbana i njegovih inicijativa.

Zahvalio se Orbanu i vladi Mađarske i na ulozi u regionu. "Uloga Mađarske je izuetno stabilizujuća na Zapadnom Balkanu. Sve zemlje regiona to vide i doživljavaju Mađarsku kao stabiluzujući faktor", objasnio je on.

"Vama mnogo hvala na tome što uvek imate vremena za Zapadni Balkan, što razmišljate politički i ekonomski kako da unapređujemo našu saradnju. Hvalal i što svi drugi sa Zapadnog Balkana mogu dobiti vreme i prostor u vašoj agendi", dodao je on ukazujući da je to nešto što ćemo u Srbiji uvek ceniti.

Predsednik Vučić je objasnio i da Srbija ne može da bude samo zahvalna, već može da poruči i da će Mađari i Mađarska moći uvek da računaju na srpsko prijateljstvo i da će Srbija moći po drugim pitanjima da uzvrati.

"Za nas jeveoma važno infrastrukturno povezivanje naših zemalja i o tome smo dugo diskutovali, a imaćemo i zajednički ručak,", dodao je on.

Vučić je ukazao da obe zemlje rade na ubrzanju pruge, koja će povezati naše narode, naša dva fantastična grada, ali i centralne i zapadne Evrope sa jugoistokom kontinenta. Vučić je ukazao da se radi i pruga koja je važna za Mađare u Srbiji, ai za Srbe u Mađarskoj - Segedin - Subotica, koja će biti povezana i sa Bajom.

"To ćemo uskoro da uradimo i to su velike i važne vesti, posebno za one koji žive u jednoj, a rade ili se školuju u drugoj zemlji, da lako i bez problema ostvaruju sve svoje interese", rekao je Vučić.

Podsetio je da su pre nekoliko dana spojene gasovodne cevi između dve zemlje, navodeći da je to istorijski uspeh Srbije i Mađarske.
Vučić je preneo da mu je Orban, budući da je Srbija plaćala taksu Mađarskoj decenijama, rekao je da posle gradnje Balkanskog toka, Mađarska spremna da plaća taksu Srbiji i da nikakav problem po tom pitanju Mađari nisu pravili.

Dodao je da Mađari imaju velika skladišta gasa, a da mu je Orban preneo da Srbija može da računa na deo njihovogo uskladištenog gasa, što je oko sedam milijardi kubnih metara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Orban objavio oglas u "Bildu": Traži prijem Srbije u EU
Viktor Orban

Kampanja se nastavlja

06.07.2021. 09:54

Orban objavio oglas u "Bildu": Traži prijem Srbije u EU

Mađarski vlada pod premijerom Viktor Orban nastavlja kampanju za „Budućnost EU“, u kojoj se zalaže i za prijem Srbije, ovaj put u Nemačkoj.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve