Vesti
23.09.2020. 16:28
Tanjug

Ministar finansija Siniša

MALI: Amerikanci nude milijarde dolara za razvoj privrede

tan2020-9-23_133326656_1.jpg

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, nakon sastanka sa američkim DFC-om, da Amerikanci nude milijarde dolara za razvoj srpskih

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, nakon sastanka sa američkim DFC-om, da Amerikanci nude milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija, privrede i infrastrukturne projekte, kao i da ćemo prva sredstva od tog američkog fonda dobiti već do kraja novembra.

"Kada sam rekao da razmilšljamo o milijardu dolara samo za garantnu šemu, oni su rekli - razmišljajte o milijardama dolara, a ne o jednoj milijardi", rekao je Mali novinarima, dodajući da će tačna cifra biti poznata krajem sledeće nedelje.

Tada ću od njih dobiti ponudu, precizirao je Mali.

Istakao je da je to prilika koja se ne propušta i koju moramo da iskoristimo na pravi način.

Kaže da će se prvi efekti otvaranja kancelarije DFC-a u Beogradu videti već u novembru.

Povezane vesti - "Tamo gde dođu Amerikanci, tu ima budućnosti"

"Očekujem da ćemo sa direktorom kancelarije Džonom Jovanovićem imati prvi sastanak već do kraja sledeće nedelje i očekujem kontra ponudu u odnosu na uslove koje smo mi njima dali za garantnu šemu i koje sve instrumente oni mogu da nam daju i slično. Posle toga će brzo biti doneta odluka na vladi, a i oni su spremni brzo te odluke da donesu".

[caption id="attachment_302105" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr[/caption]

Mali naglašava da mi taj novac možemo da imamo u Srbiji do kraja novembra za domaće kompanije.

Na pitanje kakve su bile ponude koje je DFC dao Srbiji, kaže da je njihova ponuda bila veoma povoljna, ali da je on odbio kao za nas neprihvatljivu pošto hoće da se izbori za još bolje uslove.

"Dajte mi sedam do deset dana da se izborim za najbolje moguće uslove i najjeftiniji novac za naše kompanije", rekao je Mali.

Kaže da je veoma zadovoljan današnjim sastankom i činjenicom da je on usledio samo dan nakon otvaranja kancelarije DFC-a i što je cela njihova delegacija ostala u Beogradu.

Kako je rekao, danas je bilo reči o konkretnim projektima sa ciljem da novac što pre stigne u Srbiju.

Planirano je, dodaje, da u narednih desetak dana budu realizovane tri važne stvari za privredu, a prva je garantna šema za mikro, mala i srednja preduzeća koja će biti slična onoj kao što je država uradila za pomoć tim firmama u borbi sa Covid-19.

Povezane vesti – Šta predviđa Zajednička izjava privrednih komora

Garantna šema sa DFC-om će podrazumevati dobijanje još povoljnijih sredstava za preduzeća kako bi mogla da održe likvidnost i kupe novu opremu i tehnologiju.

[caption id="attachment_279735" align="alignnone" width="676"]FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an[/caption]

Dodaje da Amerikanci insistiraju da se bezbedi posebna linija za privatna mikro, mala i srednja preduzeća, a čak i za kompanije za do 500 zaposlenih.

Druga stvar o kojoj se razgovaralo, kaže Mali, jeste o projektima iz programa "Srbija 2025" koji je vredan 14 milijardi evra, a koji podrazumeva izgradnju novih auto-puteva i železničkih pruga, kao i druge infrastrukture.

Treća stvar, preneo je da su Amerikanci zainteresovani da daju podršku američkim investitorima da dođu u Srbiju i otvore fabrike.

Podsetio je da je Srbija već krenula sa korporativnim obveznicama i da Amerikanci žele da nam pomognu u razvoju finansijskog tržišta i obezbede i druge finansijske instrumente, kako bi došli do dodatnih izvora finansiranja.

Mali je rekao da ranije projektovano da će privredni rast Srbije biti minus jedan ili nula ove godine, ali da najnovije projekcije pokazuju da smo bliži tome da budemo na nuli.

"Po tome ćemo biti, ako ne prvi, onda među prve tri zemlje u Evropi", zaključio je Mali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve