Vesti
11.11.2020. 14:16
Tanjug

MALI: Do kraja 2020. biće završena prodaja Komercijalne banke

tan2020-9-2_185628372_2.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će do kraja godine biti završena prodaja Komercijalne banke i njeno preuzimanje od strane slovenčkog NLB-a.

"Na samom smo kraju procesa", rekao je Mali u intervjuju za Blumberg.

Mali očekuje da će Evropska centralna banka odobriti prodaju Komercijalne banke do kraja meseca, što je neophodan uslov za dobijanje saglasnosti Narodne banke Srbije.

Mali kaže da će tako do kraja godine biti završena prodaju Komercijalne banke i podseća da je pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku deo tekućeg aranžmana sa MMF-om.

 FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Ministar je, govoreći o srpskim finansijama, rekao da će se budžetski deficit 2021. smanjiiti na tri odsto, kao i da pandemija Covid-19 do sada nije naškodila direktnim stranim investicijama.

Blumberg navodi da je kriza usled Covid-19 dovela do odlaganja nekih dogovora sa MMF-om, čiji aktuelni aranžman sa Srbijom ističe u januaru, a Mali kaže da je sledeći zadatak za državu da proanđe strateškog partnera za HIP Petrohemiju.

Povezane vesti - DAN POSLE KRIZE: Mere za spas srpske ekonomije

Ministar očekuje da će pad BDP-a ove godine u Srbiji iznositi jedan odsto, što bi mogao da bude najmanji pad u Evropi i dodaje da je tom doprineo veliki vladin paket pomoći privredi i stanovništvu koji je iznosio čak 12,5 odsto BDP-a.

Navodi da je potrošnja povećala budžetski deficit, ali da će ga država vratiti 2021. na oko tri odsto, kada bi rast BDP-a trebalo da iznosi šest odsto.

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Planovi za budžet za 2021. godinu uključuju rekordna izdavajanja za infrastrukturne projekte, to jest nove autoputeve i obnovu pruga.

Direktne strane investicije, koje su ove godine projektovane na 2,3 milijarde evra (2,7 milijardi dolara) i dalje su glavni pokretač rasta, rekao je Mali i istakao da nijedan strani investitor u Srbiji nije odustao od svojih ulaganja zbog pandemije.

Vlada Srbije, takođe, računa na investicioni plan EU od devet milijardi evra za Zapadni Balkan, kazao je Mali.

Dodaje da se, takođe, povećavaju i kineske i američke investicije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve