MALI: Od prvog januara penzije veće za 5,9 odsto, a minimalac za 2000 dinara

MALI: Od prvog januara penzije veće za 5,9 odsto, a minimalac za 2000 dinara

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs


Penzije će od 1. januara 2021. godine biti veće za 5,9 odsto na osnovu švajacarske formule, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, čija je jedna od tema bila utvrđivanje minimalne cene rada, Mali je rekao da je planirano povećanje penzija po zakonu, na osnovu švajcarske formule.

“Situacija u budžetu je stabilna. Idemo i sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto i sa povećanjem penzija od 5,9 odsto. Novca za to u budžetu imamo”, rekao je Mali.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Ministar fianansija najavio je, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, da će minimalna zarada u narednoj godini biti povećana za oko 2.000 dinara, to jest za 6,6 odsto, i da će ukupno iznositi 32.126 dinara, a da će vlada podneti najveći teret tog povećanja.

Kaže da će minimalna cena rada će po radnom satu biti povećana za 172,5 dinara na 183,9 dinara.

“Imali smo veoma težak, ali konstrktivan dijalog”, rekao je Mali, dodajući da su uvek suprotstavljeni stavovi sindikata i poslodavaca, ali i da vlada donosi konačnu odluku.

Povezane vesti – DAN POSLE KRIZE: Mere za spas srpske ekonomije

Ističe da se pored ekonomske krize vlada odlučila da poveća minimalac, jer smatra da je to važno da bi se očuvao realni životni standard građana.

. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Mali kaže da je inflacija 1,5 odsto, tako da će sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto, realno povećanje biti 5,1 odsto.

“Sutra će na vladi biti doneta odluka o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara. To je oko osam milijardi dinra koje će država preuzeti na sebe”, rekao je ministar.

Mali kaže da je prošle godine minimalac bio povećan rekordnih 11,1 odsto, kada je povećanje bilo oko 3.000 dinara.

Ministar finansija navodi da se vlada vodila interesom ljudi koji primaju minimalne zarade, kao i da je tačno to što kažu poslodavci da povećanje minimalce zarade podiže i druge zarade.

“Želili smo da očuvamo interese poslodavaca, iako je ceo svet pogodila najveća kriza u istoriji”, rekao je Mali.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Mučenik

    PENZIJE, NO IKADA VEĆE (Laži)? Toliko je isforsirao ΛV penzionere nebulozno povećanjima penzije da penzioneri su najugroženija i najveća grupacija u zemlji. Vođa potrebno bi bilo da vrati otete penzije, a ne da se razbacuje zaduženim parama za više od 15 milijarde evra i da laže sa povećanjem penzija. Njegovim neljudskim delovanjem i glumenjem, prosečne penzije (27.767,63 rsd , 236 евра) sa 70% pale su na 46% prosečne plate u javnom sektoru (59.740 rsd, 508,06 евра). Usvojen švajcarski obračun penzija, i onako nepovoljan za penzionere, pričaju da će ga menjati, normalno na veliku štetu glasačke mašine ΛV, penzionera. Penzije će porasti u 2021. g, kako najavljuje ΛV za famoznih 6% ili u proseku za 1.666,06 dinara (prosečna penzija biće 29.433,69 rsd, 250,31 evra) i plus najavljuje jednokratnu isplatu – neka para plus. Ovo su jedno od ogledala ekonomskog buma u zemlji kako se hvali vođa i ponavljaju to njegovi poltroni i klimoglavci (nadripremijer-ka i nadriministri). Lažima nikad kraja! Ne crkni madgarče (penzioneru) do zelene trave (do penzije koju uvećava “previše humani” ΛV). Penzije će porasti, kako kaže “nadridoktor nauka ”Siniša Mali, do 2025. godine na 430 do 440 evra mesečno (po današnjem kursu 51.739,6 rsd, i veća je za 86,33% od sadašnje), ponavlja kao papagaj ono što je već rekao šef? Takođe, zagovaraju da penzije ne smeju biti ispod 50% prosečne plate, a nekada su bile 80%, te 70% i sve niže i niže, trenutno 46%, a o otetim penzija ni reči, vratiće?. Ove brojke su promenljivog karaktera. Lažu i imaju koga, milion i sedamsto hiljade penzionera, sram vas bilo idioti, a oni vas izglasavaju.

+ Ostavite komentar