Vesti
11.03.2023. 21:05
Beta

Ministarstvo finansija

Mali: "Uvodimo red u finansiranje u zdravstvu"

bolnica
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se u finansiranje u zdravstvu "uvodi red" i da su zbog transparentnosti trošenja u toj oblasti napravljene velike uštede.

Na skupu "Digitalizacija u finansiranju zdravstvene zaštite", kojem su prisustovali direktori ustanova sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, Mali je kazao da se uvođenjem centralizovanih javnih nabavki, robno-materijalnog knjigovodsta i sistema eRecept uvodi red u finansiranje u zdravstvu, s ciljem da se precizno zna na šta je potrošen svaki dinar koji je uložen, čime kao država pokazuje odgovornost.
 

"Domaćinskim poslovanjem napravili smo značajne uštede i, kao što je predsednik Aleksandar Vučić rekao, ne interesuje nas da taj novac uzimamo zdravstvu, već da ga vratimo tamo gde je najpotrebniji, kao što je ulaganje u inovativne lekove i kupovinu opreme, ali nemojte da bacamo novac, to je nedopustivo", naveo je Mali, a saopštilo Ministarstvo finansija.
 

Prema njegovim rečima, odbijanjem preporuka sistema eRecept gubi se blizu osam miliona dinara mesečno.

Mali je kazao da je utvrđeno da se na nivou zdravstvenih ustanova, zalihe i utrošci, a time i robno-materijalno knjigovodstvo, nisu vodili na potreban način što je za posledicu imalo nepotrebne troškove na strani države.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da će ministarstvo na čijem je čelu braniti interese pacijenata, a ne proizvođača.

Grujičić je rekla da je plan da se sav novac za održavanje aparata prebaci na Ministarstvo zdravlja, tako da ono direktno ugovara održavanje i servis aparata i opreme, kako se ne bi dogodilo da pacijent čeka po mesec i više dana da se neki skener popravi.

Najavila je i da će se raditi na tome da se svuda gde nedostaju određeni kadrovi - oni nadomeste, tako da sve oblasti budu pokrivene, a građani ne moraju da putuju na specijalističke preglede, već da ih dobiju u svom mestu ili gradu.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić kazala je da pre nego što su započete reforme u finasiranju zdravstvenog sistema, RFZO nije imao nijedan podatak o zalihama u zdravstvenim ustanovama, a da često ni same ustanove nisu imale te podatke.

"Upravo zato smo uveli robno-materijalno knjigovodstvo, a preduslov za to je bio da se uvede centralizacija tendera da bi cene bile ujednačene, kao i kvalitet zdravstvenih usluga. Centralizacija je sa sobom povukla i direktno plaćanje, čime su rešena dugovanja zdravstvenih ustanova koja su u tom momentu iznosila 4,8 milijardi dinara", rekla je direktorka RFZO.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li nam preti nestašica lekova
apoteka, lekovi

Iz RFZO kažu - ne brinite

25.02.2023. 13:05

Da li nam preti nestašica lekova

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je da je tržište lekova u Srbiji stabilno i da građani ne treba da strahuju od nestašice lekova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve