Vesti
06.02.2020. 17:08
R. E. / Vijesti

MARKOVIĆ: Prihvatićemo dijalog sa crkvom iako znamo šta je iza scene

w_55100817.jpg
Izvor: EPA / ROBERT GHEMENT

Zamenik predsednika DPS-a i premijer Crne Gore, Duško Marković rekao je na sednici Opštinskog odbora budvanskog DPS-a da će prihvatiti dijalog sa crkvom.

"Prihvatićemo dijalog sa crkvom, iako znamo šta stoji iza scene, jer želimo da se bolje razumemo, da približimo stavove i potražimo rešenja zarad dobra Crne Gore i njenih građana", kazao je Marković, prenose Vijesti.

Premijer je rekao da se Crna Gora nalazi pred poslednjim izazovom kako bi bila napredna, stabilna i večna.

"U kontekstu Zakona, koji smo doneli, Crna Gora se danas nalazi pred poslednjim izazovom kako bi bila napredna, stabilna i večna."

Marković je rekao da "danas u Crnoj Gori i službuje i šeta najmanje 600 sveštenika, a Mitropolija je državi prijavila njih dvadesetak."

Povezane vesti - "DRŽAVA NEĆE PRISTATI NA UCENE" Ðukanović: SPC pokušava da napravi presedan

"Pa ni za tih dvadesetak već deceniju ne plaća dažbine koje su po zakonu dužni da plaćaju svi drugi."

Premijer je rekao da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tvrdi da je crkva iznad države.

"Amfilohije tvrdi da je crkva iznad države, poručujući nam da crkva ne treba da poštuje našu suverenost, nezavisnost i slobodu našeg građanskog društva. Ako patrijarh cele Rusije utvrdi da je ruska crkva iznad ruske države, onda ćemo mi to pravo prizanti Amfilohiju. Ali tome nema pomena", rekao je Marković.

"Mi, ova vlast, koju su prokleli, omoćili smo na njihov zahtev, da crkvena imanja koja su im poklonile i zaveštale vaše porodice, pretvore u biznis zone. U pojednim naseljima sa po 50.000 kvadrata u objektima za hotele, vile, turizam, trgovine i šoping centre. Pa ko je zapravo izvršio prenamjenu crkvenog imanja - vlast ili Crkva", kazao je Marković.

Povezane vesti - "ZA SVE SE KRIVE SRBI" Vučić: Nadamo se stabilizaciji i da će svetinje ostati SPC

"Propaganda je i neistina da u Crnoj Gori postoji samo asimilacija i ugroženost srpskog naroda. Naprotiv - u Crnoj Gori na snazi je celovita demokratija gde su srpske stranke vlast u nekoliko velikih crnogorskih opština, i gde Srbija na naše tržište plasira i do milijardu evra robe", rekao je premijer.

Dodao je da "ne bi dozvolio da nas bilo koji zakon, pa ni ovaj, sukobljava jedne sa drugima. Ali ovde nije problem Zakon o slobodi veroispoveri - on je samo povod da se pokuša srušiti Crna Gora."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
03.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve