Vesti
27.11.2020. 20:04
Tanjug

"Mere se poštuju 60 odsto, potrebno je 95 odsto"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da 95 odsto građana nosi maske, ništa drugo nam ne bi trebalo, mogli bismo da radimo i da sa maskama sačekamo vakcinu, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da se mere sada poštuju na nivou od 60 odsto.

Upitan kakve su prognoze u naredne dve nedelje i kakav je potencijal širenja virusa zbog "Crnog petka", Kon je kazao da kada govori o potencijalu tu ulazi u područje spekulacija.

"Onda je tu najpametnije reći ne znam i završiti", rekao je Kon.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On je dodao da se tek sada otkrivaju pravilnosti širenja virusa, dok recimo kod drugih infekcija, naročito kod gripa postoje jasne pravilnosti.

Povezane vesti - STEVANOVIĆ: Pacijenti prvo da se jave u kovid ambulante

"Mi smo sada u devetoj nedelji od početka trećeg talasa i za očekivati je bilo, po prirodnom toku, uz učešće preventivnih mera, da dođe do zaravnjenja i opadanja, ali se to kod nas još uvek nije dogodilo", rekao je Kon na konferenciji Kriznog štaba.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Beograd se, prema njegovim rečima, održava između 1.850 i 2.200 novozaraženih na dnevnom nivou, ali taj broj je i dalje visok.

Povezane vesti - KON: Nema govora o pucanju zdravstvenog sistema

Za razliku od Beograda koji se jeste "zaravnio" u drugim mestima dolazi do rasta broja zaraženih i jasno je da se, kaže, sve preliva iz Beograda u manja mesta, a tu se posebno izdvajaju Novi Sad, Kragujevac i Pančevo.

Kon očekuje da će donete mere početi da deluju tokom naredne nedelje.

Podsetio je da je medicinski deo Kriznog štaba tražio ošrtije mere, jer su smatrali da su bile adekvatnije situaciji.

Zaraženo 2.434 zdravstvena radnika

Kon kaže da su trenutno zaražena 2.434 zdravstvena radnika, a da je na bolničkom lečenju trenutno 66 zdravstvenih radnika.

On je naveo da je u domovima u okviru socijalnih ustanova i domovima za smeštaj odraslih starih potvrđeno prisustvo virusa korona kod 922 korisnika i 519 zaposlenih.

"Do sada je izlečeno ukupno 1.290 korisnika, dok je broj izlečenih zaposlenih radnika 550", rekao je Kon na konferenciji za novinare.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve