“MERE SU KLJUČNE” Janković: Zdravstveni sistem je u opasnosti

“MERE SU KLJUČNE” Janković: Zdravstveni sistem je u opasnosti

Tanjug


Opet se nalazimo u situaciji kad imamo uzlaznu epidemijsku krivu, porast broja novoobolelih i zdravstveni sistem je ponovo u opasnosti, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da će se kroz nekoliko dana videti prvi rezultati pojačanih preventivnih mera.

On je za TV Prva istakao da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiološka situacija, ali i podsetio da to zavisi u najvećoj meri od discipline građana.

Povezane vesti – Korona se vraća kući

“Nadamo se da ćemo za nekoliko dana videti prve rezultate mera, da ne dođe do još većeg ubrzavanja prenosa zaraze. I nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati povoljnu epidemiološku situaciju, ali mere moraju da budu dosledno sprovedene i efikasne”, ukazao je imunolog.

Podvukao je da se usporavanjem širenja infekcije smanjuje preopterećenje sistema, ali i da je i sada suština u održavanju fizičke distance, zastite, pre svega maskom, tamo gde su neizbežni kontakti, kao i redovna dezinfekcija ruku i izbegavanje okupljanja i bliskih kontakata.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Janković je ponovio i da ne znači da osoba koja ne spada u rizične grupe, ne može da oboli od Covid-19.

“Potpuno zdrava i mlada osoba može da ima neke faktore predispozicije na težu kliničku sliku ili opasniju infekciju koji nisu odmah vidljivi”, naveo je Janković.

Povezane vesti –  Kon: Od sledeće nedelje smanjenje obolelih

Na pitanje da samo skener pluća daje pravu sliku o stanju pacijenta, Janković kaže da u nekim slučajevima testovi mogu da budu lažno negativni, na kraju bolesti ili u njenom punom jeku, kada je virus već sišao u pluća, te da u takvoj situaciji skener ukazuje na karakteristične promene na plućima i daje informacije da li je kovid prisutan.

Ukazao je da skup više parametara daje pravi pregled stanja.

“Kombinacija laboratorijskih, kliničkih, epidemioloških parametara daje nam najpouzdaniji put ka dijagnozi”, rekao je Janković.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar