Vesti
21.07.2023. 08:15
R. E.

Nedeljko Todorović

Meteorolog upozorava: Stiže nam novo nevreme

1
Izvor: BETAPHOTO / Ana Slovic

Meteorolog Nedeljko Todorović upozorio je građane da se očekuje novo nevreme u Srbiji.

On je naveo da u noći između petka i subote i subote i nedelje ponovo možemo očekivati jake grmljavinske nepogode, ali je naveo da je daleko manja verovatnoća da to budu nepogode kao one koje su u sredu uveče zahvatile Srbiju.

"U noći između petka i subote i subote i nedelje opet raste verovatnoća za jake grmljavinske nepogode, prvenstveno na području Vojvodine, Podrinja, Mačve, dela Šumadije i Beograda. To će biti jaki pljuskovi, grmljavine i pojava grada, ali je nemoguće unapred precizno odrediti lokaciju i intenzitet takve nepogode", rekao je za RTS Todorović.

Istakao je da kada RHMZ objavi upozorenje na takvo nevreme, to treba ozbiljno shvatiti i biti svestan potencijalne opasnosti.

"Kada se objavi zvanično upozorenje RHMZ-a, to treba ozbiljno shvatiti da ćete imati potencijalnu opasnost. Nezgodno je samo što ne može unapred da se precizira tačna lokacija, to su relativno uske zone od nekoliko kilometara ili desetak kilometara. Tako da, kada god se najavi nepogoda, grmljavina, pljuskovi i grad, treba imati u vidu mogući jak olujni vetar", naglasio je Todorović.

"On će biti izražen na onim terenima, tj. onim delovima grada, čije je usmerenje vetra normalno na neku prepreku. Gde god je veliki ugao, normalno da je snaga vetra daleko veća i oboriće i zid i krov i bilo koju postavljenu tablu ili prepreku na svom putu".

Ističe da te nepogode imaju različitu jačinu, pa u nekim delovima grada bude žestok pljusak, a u drugim slabiji.

"U tom smislu to je velika razlika prostorna i vremenska", dodao je Todorović.

Na pitanje da li su ovakve oluje uobičajene, kaže da letnja vrućina na našem području podrazumeva i ovakve nepogode.

"Kada gledamo malo širi region ili Evropu, u svim regionima kontinenta se javljaju ovakve letnje nepogode, nekih godina ih ima više, češće su i jače, u nekim godinama su slabije izražene. Idući ka zapadu Evrope, srednjoj i zapadnoj Evropi, tamo su mnogo češće i žešće nego kod nas. U svakom slučaju, svuda stvaraju nevolje", naveo je meteorolog Nedeljko Todorović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uputstvo za ponašanje tokom oluje i udara gromova
grom, munja, nevreme

MUP

21.07.2023. 17:13

Uputstvo za ponašanje tokom oluje i udara gromova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je objavilo uputstvo za ponašanje tokom oluje i udara groma, kao i objašnjenje kako da izračunamo koliko je grmljavina udaljena od nas.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve