Vesti
20.07.2023. 17:35
Beta

Profesorka Podraščanin

Zbog čega su superćelijske oluje vrlo opasne

nevreme
Izvor: Shutterstock

Profesorka Zorica Podraščanin sa Departmana za fiziku novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) izjavila je da su "superćelijske oluje" koje su ovih dana pogodile Srbiju i region "vrlo opasne" i da vrlo često izazivaju i tornado.

"Superćelijske oluje mogu trajati i do 12 sati i mogu biti vrlo opasne. Skoro uvek su praćene snažnim vetrovima i velikom količinom padavina i gradom, te vrlo često izazivaju tornado", navela je Zorica Podraščanin, a prenosi PMF.

Objasnila je da takve oluje nastaju kada postoji ekstremna termička nestabilnost atmosfere i dodala da mogu nastati bilo gde u umerenim geografskim širinama.

"Superćelije su mnogo veće od pojedinačnih ćelija. Za razliku od pojedinačnih ćelija, superćelija ima jednu struju usmerenu naviše i dve struje usmerene naniže. Promene u pravcu vetra u nižim i višim slojevima ove strukture su jako velike i razdvajaju struju koja se kreće naviše i struje koje se kreću naniže. To omogućava super ćeliji da stalno razvije snažnu i izdržljivu struju usmerenu naviše. Ovo je glavni razlog zašto su ovakve super ćelije dugotrajne i intenzivne", objasnila je profesorka Podraščanin.

Dodala je da je struka svesna da se ovakvi fenomeni moraju pažljivo pratiti i dalje istraživati, s obzirom na to da ove oluje mogu imati implikacije na klimatske promene.

Takva oluja je u sredu uveče prouzrokovala veliku materijalnu štetu širom Srbije, a povređeno je i više osoba.

U pojedinim opštinama proglašena je i vanredna situacija, a dežurne gradske službe rade na saniranju posledica nevremena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić o sanaciji štete u Beogradu nakon oluje
nevreme

Gradonačelnik

20.07.2023. 14:46

Šapić o sanaciji štete u Beogradu nakon oluje

Beograd i Srbiju pogodila je u sredu uveče superćelijska oluja a vetrom koji je dostizao i više od 110 kilometara na sat kao i udarima od preko 150 kilometara na sat. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da su sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od samog početka bile na terenu, kao i da trenutno aktivno rade na sanaciji štete. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
15.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve