Vesti
11.12.2019. 17:02
Tanjug

Deklaracija o strateškom

MICOTAKIS: Otvoreno novo poglavlje u odnosima Srbije i Grčke

tan2019-12-11_125036845_3.jpg

Deklaracija o strateškom partnerstvu između Srbije i Grčke otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje, izjavio je grčki premijer Kirjakos

Deklaracija o strateškom partnerstvu između Srbije i Grčke otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje, izjavio je grčki premijer Kirjakos Micotakis nakon potpisivanja Deklaracije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i poručio da se neće menjati stav Grčke po pitanju podrške evropskim integracijama Srbije, kao ni stav o dijalogu Beograda i Prištine.

"Deklaracija predviđa strešku saradnju koja je trebalo da bude potpisana još pre mnogo godina. To je okvir koji unapređuje i obogaćuje sve nivoe zajedničkog sprskog i grčkog puta i odnosi se na odbranu, ekonomiju, bezbednost, kuluturu, turizma, sport i obrazovanje...", istakao je Micotakis.

[caption id="attachment_259841" align="alignnone" width="676"]Predsednistvo Srbije Predsednistvo Srbije[/caption]

Micotakis kaže da dve zemlje imaju izuzetne bilateralne odnosne, kao i da ima i odlične lične odnose sa Vučićem.

Grčki premijer je dodao i da je osnovni cilj da se završi pruga Pirej- Solun- Skoplje- Beograd - Budimpešta jer je od velikog značaja za trgovinu i transport, što bi poboljšalo i komunikaciju četiri naroda.

Povezane vesti - VUČIĆ: Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke veoma važna

Kako kaže, u oblasti energetike razgovrao je sa Vučićem po pitanju energetske diverzifikacije snabdevanja i bezbednosti u čitavom regionu.

"Grčka podržava razvoj tzv. poprečnog Koridora, odnosno završetak gasovoda Grčke i Bugarske, ali i gasovoda Bugarska - Srbija i zato pozdravljam kao vrlo značajan stav da je Srbija spremna da kupi gas iz ovog diverzifikovanog izvora čime se završe te investicije na grčkoj teritoriji", naglasio je Micotakis.

[caption id="attachment_259843" align="alignnone" width="644"]Predsednistvo Srbije Predsednistvo Srbije[/caption]

Po pitanju saradnje u drugim oblastima privrede, kaže da Grčka ima snažno poslovno prisustvo u Srbiji i čestitao Vučiću na dobrim ekonomskim rezultatima, jer se srpska priveda razvija brzo.

"Mi smo spremni da podržimo ivnesticije u vašoj zemlji još više, jer Grčka izlazi iz krize", poručio je on.

Povezane vesti - VUČIĆ O KOSOVU: Spremni smo da razgovaramo o kompromisnom rešenju

Micotakis kaže da su dogovorili otvaranje počasnog konzulata u Heraklionu na Kritu.

"Vučić je odgovorio na zahtev grčke vlade da pruži gostoprimstvo jednom broju dece izgeglica bez roditeljske pratnje koja su u Grčkoj. To je bila njegova inicijativa koja je pozdravljena kao izraz praktične podrške ne prema Grčkoj već prema toj deci u tragičnoj situciji. To je vrlo značajno da jedna zemlja koja je kandidat za prijem u EU hrabro preuzima svoje moralne odgovornosti u u ovom teškom problemu", rekao je Micotakisi i zahvalio Vučiću na velikodušnoj ponudi.

[caption id="attachment_259845" align="alignnone" width="710"] Predsednistvo Srbije Predsednistvo Srbije[/caption]

Poručio je da Grčka ne menja stav da Srbija pripada Evropi i da taj put treba da se zaokruži i jača, kao i da će Grčka podržati na svakom koraku Srbiju u evropskim integracijama.

"Informisao me predsednik o dijalogu Beograda i Prištine, koji Atina podržava i naš stav o tome se ne menja. Ukidanje carine na srpske proizvode na KiM je neophodan korak za učvršćanje poverenja između dva naroda", naglasio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve