Vesti
11.12.2019. 14:24
R. E. / Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar

VUČIĆ: Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke veoma važna

tan2019-12-10_201322868_3.jpg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se, drugog dana posete Grčkoj, sa premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom, sa kojim ga veže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se, drugog dana posete Grčkoj, sa premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznatnstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Drugog dana zvanične posete Grčkoj, između ostalog, biće potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, koja podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Predsednik Srbije je  na sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje istakao da je deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke veoma važna i da je Grčka tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.

 

[caption id="attachment_259757" align="alignnone" width="676"]Predsednistvo Srbije Predsednistvo Srbije[/caption]

Pored Deklaracije, biće potpisan Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine. Vučić je naveo da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

Predsednik Srbije je rekao da je posebno srećan što je kao predsednik Srbije gost premijera Micotakisa, čija je porodica uvek bila prijatelj Srba.

"Mi imamo posebno sećanje na celu familiju Micotakis i uvek ste bili veliki prijatelji Srba i Srbije. Nikada to ne zaboravljamo i sa posebnim poštovanjem se, između ostalog, prema vama tako odnosimo", rekao je Vučić.

[caption id="attachment_259803" align="alignnone" width="676"]Predsednistvo Srbije Predsednistvo Srbije[/caption]

On je ponovio da će Srbija danas i uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke, na kopnu i na moru, te dodao da je Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja.

"Takođe, na svakom mestu, u svim međunarodnim organizacijama isticaćemo neophodnost povratka otetih stvari kulture sa Akropolja Grčkoj. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu", poručio je Vučić.

Predsednik je zahvalio na podršci Grčke integritetu Srbije, međunarodnom pravu u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i na zalaganju da se ukinu takse.

"Druga stvar koja od ogromnog značaja za nas i molim vas da nam dodatno pomognete svojim glasom veoma uglednog drzavnika unutar EU na brzem putu Srbije ka učlanjenju u Uniju. Bili bismo veoma zahvalni. I EU bi dobila veoma odgovornog člana, a Grčka prijatelja", rekao je Vučić.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je uverenje da će današnji sastanak postaviti snažan temelj za dalju saradnju dve zemlje.

"Grčka će biti stabilan saveznik na teškom putu koji ste izabrali", poručio je Micotakis.

 

Predsednistvo Srbije

Predsednistvo Srbije

Programom posete, predviđeno je da se Vučić danas sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grčke vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Podsetimo, Vučić je, prvog dana posete, razgovarao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na čiji poziv i boravi u Atini.

Povezane vesti - POČASTI, GARDA I HIMNA: Vučić u poseti Grčkoj – Jedni uz druge kada je najteže

Predsednik je, nakon sastanka sa grčkim kolegom, rekao da su Srbi Grcima, ali i Grci Srbima prijatelji, koji jedne druge ne dovode u pitanje, te izrazio uverenje da će to prijateljstvo i saradnja tokom razgovora s premijerom Grčke i nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu biti još snažnije učvršćeno.

''Oni to prijateljstvo ne dovode u pitanje, podržavaju naš evropski put, našu poziciju oko KiM, iako je od strane prethodnog ministra spoljnih poslova bilo različitih interpretacija i pokušaja, a toga sada više nema. Sutra verujem da ćemo jsos snažnije učvrstiti naše prijateljstvo i saradnju'', kazao je juče Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve