Vesti
03.06.2019. 15:49
Đoko Kesić / Foto:Shutterstock

Migranti podmetnuli unapred dogovoreni požar

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Požar u migrantskom centru "Miral" u Velikoj Kladuši, koji je izbio 1. juna u ranim jutarnjim časovima, izazvao je nove kontraverze i dodatno uznemirio Srbe, katastarske vlasnike zemljišta u okolnim selima nedaleko od Bosanskog Petrovca i Bihaća.

U požaru je povređeno više desetina migranata, u zgradi bivše fabrike u tom trenutku bilo ih je oko 350. Već im je određena nova lokacija, u pitanju je izvesni centar "Vučijak" za koji nema dovoljno informacija o kakvom smeštaju se radi. U saopštenju Gradskog vijeća Bihać navodi se da "Vučijak" nalazi negde u Bihaću?!

Šta je zbunjujuće u celoj priči. Dva dana pre požara u Sarajevu je odraž sastanak Operativnog štaba za migrante, gde je odlučeno da se privremeni stanovnici "Mitala" sele u "Vučijak". Tome valja dodati uznemirujuću informaciju koju sapštava "Dnevni avaz" da su "požar podmetnuli sami migranti, jer žele da se presele u "Vučijak". Kontradiktorno objašnjenje "Dnevnog avaza", pouzdanog glasila službenog Sarajeva, izaziva sumnju jer vest o preseljenju migranata iz Velike Kladuše u Bihać je već bila objavljena. Što bi moglo da znači da su migranti podmetnuli dogovoreni požar.

"Sve to liči na podgrejavanje već osmišljenog plana da se migranti sutra iz "Vučijaka" presele na napuštena srpska imanja, sa kojih su Srbi proterani u građanskom ratu devedesetih godina. Ovaj migrantski centar "Mil" je isto trn u oku žiteljima Bihaća koji uveče ne smeju da izađu u grad zbog bebednosne nesigurnosti od istih migranata. Sad će ta opasnost biti duplirana, pritisak nezadovoljnih Bišćana će proklučati, pa će vlastu Sansko-unskog kantona biti kao u iznudici, a migrante će useliti u kuće Srba koji su proterani. Znači, migranti podmetnu požar i sele se na drugu lokaciju, ta politika hoće da kaže kako kantonalne vlasti u Bihaću nemaju izbora", kaže Nikola Malinović iz Udruženja Srba u regionu.

Srbi iz Drvara i Martin broda veruju da Sarajevo priprema seobe, o kojima je Portal Ekspres već pisao i smatraju da će Srbi morati na sve ovo da odgovore. Kakav odgovor Srbi mogu imati u ovoj zakulisnoj igri, teško je predvideti. Kao i njegove posledice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve