Vesti
14.04.2021. 11:51
Tanjug

Energetski bum

MIHAJLOVIĆ: Hoćemo zelenu Srbiju

Zorana MIhajlović, ministarka energetike i rudarstva
Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Usvajanje predloženih zakona iz oblasti energetike i rudarstva, koji će uskoro biti doneti, biće osnova za veliki korak i energetski bum u Srbiji, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je, na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, poručila da će novi propisi biti osnova za velika ulaganja u obnovljivije izvore energije i da je cilj da 2040. godine dostignemo minimum 40 odsto proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora.

"Zato je važno da stvorimo zakonski okvir, bez toga nema priče o velikim inevsticijama uopšte u energetskom sektoru, a pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije. Zajednicki smo radili na zakonodavnom okviru i vrlo brzo usvajanje zakona će biti osnova za veliki korak i energetski bum u Srbiji koji vidim", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je ova godina vrlo važna za energetski sektor Srbije i najavila da je već počelo da se radi na donošenju podzakonskih akata za sprovodenje zakona, među kojima je i zakon o obnovljivim izvorima energije.

"Hoćemo da podzakonska akta donesemo najbrže moguće. Neka će biti gotova za mesec, a neka za nekoliko meseci, ali najbrže moguće završavamo taj posao", kaže Zorana Mihajlović.

Uporedo će se, navodi ministarka, raditi na stvaranju drugih uslova i dokumenata koji će biti osnov za investiranje u obnovljivije izvore energije i uopšte ulaganja u energetski i rudarski sektor u Srbiji.

"Kada smo se dogovorali o tome šta hoćemo u energetskom sektoru u narednih 20 i 30 godina: hoćemo zelenu Srbiju i 2040. minimum 40 odsto proizvedene električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora", naglasila je Mihajlovićeva.

Navela je da je to vizija i cilj u skladu sa mnogim sporazumima i deklaracijama koje je Srbija prihvatila, među kojima je i Pariski sporazum i Sofijska deklaracija iz novembra 2020.

"Shvatili smo, gledajući šta su radile druge zemlje i njihova iskustva, da moramo biti mnogo brži i efikasniji i da moramo biti zajedno sa potencijalnim investitorima", kaže Mihajlović.

Vidite još

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve