Vesti
26.01.2021. 15:43
Tanjug

Mihajlović podnela inicijativu za Regisar nasilnika

tan2020-1-29_141322317_1.jpg
Izvor: KABINET POTPREDSEDNICE VLADE / MILETA MIRCETIC

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo uskoro da se nađe u javnoj rapravi, a zatim i u parlamentu, kao i da je Ministarstvu za rad podnela inicijativu da se oformi Registar nasilnika, kako bi građani i građanke Srbije znali ko se nalazi u njihovoj okolini.

"Zakon o rodnoj ravnopravnosti bio je spreman 2016. godine, međutim, poznata je stvar da zbog dosta opstrukcija unutar jednog Ministarstva u prethodnoj vladi, on nije mogao da ugleda svetlost dana. Nadam se da ćemo sada sa novom vladom, koja je pre svega rodno odgovorna, jer su oko 50 odsto žena ministarke, da ćemo mi vrlo brzo imati u javnoj raspravi, a zatim i u parlamentu, taj zakon", rekla je Mihajlović novinarima u Novom Miloševu.

Povezane vesti - MIHAJLOVIĆ: Što pre doneti zakon o rodnoj ravnopravnosti

Ističe da taj zakon neće rešiti probleme, ali će, navodi, pomoći da se stvore jednaki uslovi za muškarce i žene u društvenom, političkom, kulturnom, ekonomskom životu.

Mihajlović naglašava i da je uputila inicijativu Ministarstvu rada, odnosno radnoj grupi koja pravi strategiju borbe protiv nasilja, da razmisli o uvođenju Registra nasilnika u narednom periodu.

"Želimo da svaki građanin i građanka u ovoj zemlji znaju da li nasilnih ljudi ima u mestima gde žive, kako bi mogli da donose određene odluke", rekala je Mihajlović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve