Vesti
01.03.2022. 18:10
Beta

Predsednik Hrvatske

Milanović: Srbija da odluči da li želi u EU

Zoran Milanović
Izvor: AP POOL / Mary Altaffer / POOL

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović smatra da Evropska unija (EU) mora dati do znanja Srbiji da je ovo trenutak u kojem mora da se odluči želi li članstvo u EU i prema tome vodi svoju politiku, saopštio je kabinet hrvatskog predsednika.

U saopštenju se ističe da je Milanović podržao članstvo Ukrajine u EU, predlaže status kandidata za članstvo za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, početak pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, kao i ubrzavanje pregovora sa Crnom Gorom.

"Što se tiče Srbije tiče, u ovom, za evropski mir važnom trenutku, ta se država mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku. EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke", ističe se u saopštenju.
 

Pošto je hrvatskom predsedniku ponuđeno da se pridruži inicijativi predsednika nekoliko država članica EU kojom se traži davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU, Milanović je, kako se navodi, svoju podršku kandidaturi Ukrajine preneo u ponedeljak i inicijatorima otvorenog pisma.

"Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji", smatra Milanović.

Dodaje se da Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međ

unarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku i medju prvima joj je pritekla u pomoć.

"Rat se dogadja u Evropi i moramo napraviti sve da se on zaustavi kao i da se izbegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo", ocenio je Milanović.

On je izneo i svoj stav da se mora napraviti da bi se sprečilo širenja krize na Zapadni Balkan i da se izbegne svako moguće ugrožavanje Hrvatske i njoj susednih država.
 

"Hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Evrope, koje su deklarisale i dokazale svoju nameru i spremnost ulaska u EU, što pre postanu članice EU", poručio je Milanović.
 

Zbog toga je inicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za BiH i Kosovo, kao i da EU "odmah započne pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, koje već imaju status kandidata".

Takođe je potrebno, dodaje se u saopštenju, ubrzati pregovore s Crnom Gorom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milanović: "Repulika Srpska je trebalo da bude vojno uništena"
Zoran Milanović, 25. 1. 2022.

Predsednik Hrvatske

25.01.2022. 13:14

Milanović: "Repulika Srpska je trebalo da bude vojno uništena"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Republika Srpska "trebalo da bude vojno uništena", a da Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, širi etničku mržnju, ali i da od njega "ima puno gorih".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve