Vesti
22.04.2022. 16:05
Beta

77. godišnjica proboja

Milanović zasebno odao počast žrtvama Jasenovca

Jasenovac
Izvor: Shutterstock

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je zasebno odao počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac na 77. godišnjicu proboja poslednjih zatvorenika logora.

Milanović je u petak ujutru s delegacijom položio cveće i kamenčiće kod spomenika "Cvet", a zasebni dolazak prethodno je objasnio rekavši da ne želi da bude na komemoraciji s članovima Vlade jer "u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave liberalima", prenosi Hina.

Ni ove godine neće biti zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac.

Iz Koordinacije jevrejskih opština ranije su najavili da će u Jasenovac ići sledeće nedelje na Dan sećanja na žrtve holokausta, a na današnjoj komemoraciji neće učestvovati nezadovoljni što, kako navode, vlast još nije zabranila ustaška obeležja.

Milanović je najavio da će i iduće nedelje biti u Jasenovcu sa njima.

Posle predsednika države, počast jasenovačkim žrtvama danas će odati predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsednik Vlade Andrej Plenković sa delegacijama, kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvet" i polaganjem venaca.

Počast će odati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog veća, romske nacionalne manjine i SDP-a. 

Predsednik Vlade potom će položiti i venac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica i zapaliti sveću kod Zida boli u Romskom memorijalnom centru Uštica te se sastati sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Komemoracija u Jasenovcu se održava u znak sećanja na 22. april 1945. godine kada je, rano ujutru, poslednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracionog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživelo je stotinjak logoraša.

Koncentracioni logor Jasenovac postojao je 1.337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Jevreja (13.116).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve