Vesti
16.01.2024. 19:28

Milorad Dodik

"Spreman sam za Šmitov 'Dan D'"

1
Izvor: Beta/AP / Radivoje Pavicic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će preduzeti "određene korake" ako visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne "tehničke izmene" Izbornog zakona BiH, te da je "spreman za Šmitov dan D".

Šmit je izjavio je da će se do kraja sedmice okupiti politički lideri u BiH da još jednom pokušaju da se dogovore o "tehničkim izmenama" Izbornog zakona BiH, nazvavši taj dan "Danom D", i najavio da će on intervenisati ako oni ne postignu dogovor.

Dodik je na to rekao da o svim procesima i daljim kretanjima BiH odluke mogu doneti samo izabrani predstavnici naroda, koji za to imaju legitimitet.

"Problem koji imamo i koji traje još od konstituisanja vlasti je taj što politički Bošnjaci nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore", napisao je on na društvenoj mreži "X".
 

Ocenio je da su bošnjački političari podređeni strancima koji su ih postavili.

"Njihova opredeljenost ka evropskom putu do sada je bila na nivou izlizanih fraza, gotovo istih onih koje slušamo i u EU kako nas 'žele'. Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na delima nas vode sve dalje od tog puta", ocenio je Dodik.

Dodao je da takva politika vodi toliko daleko da "neki neimenovani stranac priča kako je 'Dan D' sastanak političkih lidera koji bi trebalo da bude normalan tok za dogovore i rešavanje svih pitanja".

"I biće 'Dan D', ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kojem se otvara prostor da on nešto nametne", ukazao je Dodik.

Po njegovim rečima, namera RS je da sačuva dejtonsku BiH i Ustav BiH.

"Ako nastave s rasturanjem Dejtona, dobiće samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju BiH. To je naš odgovor svima koji prete napadima na RS", upozorio je Dodik.
 

Najavio je da će RS koristiti sva pravna i politička sredstva i da "neće dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu".

"Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo da ih koristimo", naglasio je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve