Vesti
30.06.2023. 09:29
Beta

Miloš Vučević

"Kina nikada nije uslovljavala Srbiju"

1
Izvor: Beta/CGTNC

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da Kina nikada nije uslovljavala Srbiju i "nije pravila ekskluzivnu zonu velikih nacija" već je, prema njegovim rečima, uvek delila svoja dostignuća u svim oblastima sa svima.

Govoreći o inicijativi Pojas i put, Vučević je za Kinesku medijsku grupu (CMG) istakao da Srbija ostaje deo tog projekta, "za razliku od drugih koji su se u međuvremenu pokolebali, iako su na početku i te kako koristili sve benefite iz tog projekta".

"Za nas je to pojas saradnje, veza, nešto što je vrlo plodonosno i korisno, rekao bih za sve narode i države koje su u Pojas i put uključene", rekao je Vučević.
 

Dodao je da postoji nešto u okviru tog projekta što se njemu posebno dopalo.

"Pored toga što nikada nije uslovljavala Srbiju, Kina je svoja dostignuća u svim sferama života nesebično ponudila čovečanstvu. Nije pravila ekskluzivnu zonu velikih nacija ili velikih supersila koje imaju isključivo pravo da koriste ono do čega je njihov potencijal doveo. Taj univerzalni pristup za mene je pravi odnos prema čovečanstvu. Sa druge strane, imali smo primere da neke države smatraju da određena dostignuća pripadaju samo njima i da se ona koriste kao alat, da ne kažem oružje pritisaka na druge države", istakao je Vučević.

On je dodao da njegova stranka i Komunistička partija (KP) Kine ne pripadaju istim ideologijama, ali dele "suštinske zajedničke vrednosti".

"Možda ne pripadamo istim ideologijama, gledajući pripadnost moje stranke i KP Kine, ali delimo, rekao bih, suštinske zajedničke vrednosti", rekao je Vučević za Kinesku medijsku grupu.
 

On je dodao da je saradnja dve partije "karika u lancu čeličnog prijateljstva dve zemlje, odnosno kineskog i srpskog naroda".

Govoreći o predstojećem jubileju, 102. godišnjici postojanja KP Kine, Vučević je istakao da je to "danas najbolje organizovana politička organizacija na svetu, kao i da je ukupan kineski razvoj pod njenim rukovodstvom poput romana koji ima više poglavlja ili čak možda više knjiga, ali je razvojna priča suštinski jedinstvena".

Napredak Kine, pod rukovodstvom KP, Vučević je ocenio kao "fascinantan primer u istoriji čovečanstva".

"Da jedna država u istorijski posmatrano relativno kratkom vremenskom okviru napravi takav obrt i postigne takve rezultate, a da, pritom, često bude potcenjivana od strane nekih drugih međunarodnih aktera. To kod mene izaziva puno divljenje", naveo je predsednik SNS.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučević: "Situacija na Kosovu je nepredvidiva"
1

Ministar odbrane

11.02.2023. 11:25

Vučević: "Situacija na Kosovu je nepredvidiva"

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji nepredvidiva, zbog niza, kako je naveo, jednostranih poteza koje je administracije u Prištini povukla.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve