Vesti
31.12.2022. 08:05
Marko R. Petrović

Intervju

Miloš Vučević: "Za dogovor, bez pomeranja 'crvenih linija"

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE RS

Ni dva meseca nije prošlo od kako je Miloš Vučević funkciju gradonačelnika Novog Sada zamenio položajem ministra odbrane, a već je "uskočio u vatru“. Kriza na Kosovu i Metohiji dostigla je takav nivo da je državni vrh procenio kako je neophodno podići borbenu gotovost jedinica Vojske Srbije i MUP-a na najviši nivo.

U intervjuu za "Ekspres“ koji daje "sa terena“, ministar Vučević priznaje kako se nadao da do ovako ozbiljne krize neće doći, naročito ne tako brzo.

"Nažalost, mogu reći samo da sam se nadao da možda do toga neće doći, ali sve je išlo ka tome da će Kurtijeve vlasti podići tenzije do tačke ključanja. Predsednik Vučić je, kad smo letos imali krizu, rekao da način na koji hoće da nas zdrobe pokazuje da ne treba da imamo sumnju da će se to nastaviti. I vidite dokle su danas došli – do sramotnih hapšenja Srba, do sramne zabrane ulaska Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju na Kosovo i Metohiju, da ode u Pećku patrijaršiju, da bude sa svojim narodom.

I moramo biti svesni toga da ćemo, ako se ova kriza i završi, a Srbija će sve učiniti da tako bude, brzo imati sledeću krizu jer njihov jedini cilj je progon i uništavanje svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije. Nažalost, stanje na Kosovu i Metohiji godinama je na ivici težih sukoba, uz česte incidente i provokacije od strane takozvanih kosovskih vlasti, a dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, praktično je u zapećku.

Krivca treba tražiti u jednoj strani koja uporno odbija da ispuni svoje obaveze i međunarodne ugovore koje je potpisala. I ta strana sada sve glasnije zvecka oružjem i, kako se čuje, sprema napad na srpska područja na severu Kosova i Metohije. Hoću da građani Srbije znaju da ćemo na sve načine pokušati da sačuvamo mir i živote naših ljudi. Srbija je spremna za dogovor, ali nema pomeranja ’crvenih linija’. Taj dogovor mora da pruži sigurnost za Srbe na Kosovu i Metohiji. To je uslov svih uslova“, kaže Miloš Vučević, ministar odbrane, na početku razgovora za "Ekspres“.

Podizanje borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo šalje jasnu poruku o stavu Beograda. Verujete li da će ta poruka da bude jasno shvaćena i sa druge strane?

"Podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši stepen poruka je da će se preduzeti sve mere da se zaštiti srpski narod i sačuva Srbija. To je odgovor na neposrednu ratnu pretnju i ono što čini Priština da bi ’izvršila udar’ na sever Kosova i Metohije. Ne zanima me kako će oni to da tumače, kao upozorenje i šta već. Ne želim da to proveravaju. Dovoljno je da pogledaju snagu i spremnost srpske vojske, i našeg državnog rukovodstva. Srbija nikada više neće biti vreća za udaranje niti ćemo ikome dozvoliti da krši međunarodna i ljudska prava i ugrožava živote naših građana.“

Kad god dolazi do toga da se angažuje vojska, uvek postoji i opasnost od mogućih provokacija s ciljem da se izazove reakcija treće strane, odnosno međunarodne zajednice. Da li su pripadnici Vojske Srbije spremni da ne nasedaju na takve provokacije?

"Nema takve opasnosti. Pripadnici naših odbrambenih snaga ne nasedaju na provokacije. To su ozbiljni, odgovorni i visokoobučeni ljudi.“

Bio je očigledan pokušaj da se, upravo plasiranjem lažnih vesti, izazove sukob između kosovskih Srba i jedinica KFOR-a. Plašite li se da će biti još sličnih pokušaja?

"Ja sam nedavno i javno govorio o tome da imamo operativne podatke da se Kurtijevi jurišnici spremaju da insceniraju navodne napade Srba na pripadnike KFOR-a. Mi smo dobili obaveštajne podatke da postoji plan da se albanski ekstremisti preobuku u civilnu odeću i da se to predstavi kao napad Srba na pripadnike KFOR-a i EULEKS-a. Važno je da naš narod ostane maksimalno miran i dostojanstven, da na demokratski način i argumentovano brani svoja prava. Moramo da izbegavamo svaki scenario u kojem se Srbi predstavljaju kao ’loši momci’ jer Kurti se koristi svim sredstvima da napravi atmosferu u kojoj je opstanak Srba neizdrživ.

Bitno je da pripadnici KFOR-a ne nasedaju na njegove provokacije. Očekujem da deluju u skladu sa svojim mandatom, da osiguraju mir i bezbednost, da srpskoj zajednici na Kosmetu pruže jače garancije za bezbednost, a ne da se bave političkim pitanjima i statusom naše južne pokrajine. Smaram da je odličan diplomatski potez to što je Vlada Srbije donela jednoglasnu odluku da od komandanta KFOR-a zahteva vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju Kosova i Metohije. Uradili smo to zato što je to način da se doprinese miru, smanjenju tenzija i mogućnosti da se pronađu kompromisna rešenja. Još nismo dobili zvaničan odgovor.“

Pretpostavljam da Vojska Srbije i KFOR imaju stalnu komunikaciju, naročito u ovako kriznim situacijama. Kakva je saradnja između Vojske Srbije i KFOR-a?

"Tako je. Imamo stalnu komunikaciju sa pripadnicima KFOR-a. Saradnja sa KFOR-om se odvija u skladu sa Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. KFOR je jedini legitimni bezbednosni faktor na Kosovu i Metohiji, do povratka srpskih snaga bezbednosti.“

Svima je u interesu da se trenutna kriza završi mirnim putem i da "oružje ne progovori“. Kako smanjiti tenzije?

"Ovo je veoma težak period za naš narod i za našu državu. Vidite i sami da smo sa svih strana izloženi velikim pritiscima. Ova igra živaca, igra neizvesnosti traje već predugo i naš narod je izložen sve perfidnijim napadima i provokacijama od strane takozvanih ’kosovskih vlasti’, koje ne štede sredstva kako bi se Srbima stavilo do znanja da nisu poželjni na Kosovu i Metohiji. Građani treba da znaju da će Srbija ostati dosledna političkom dogovoru, kako bi se sačuvali mir i stabilnost, ali da neke nove ’Oluje’ nikada nećemo dozvoliti. Situacija je i dalje vrlo napeta, i rekao sam već da je dovoljna jedna šibica da se sve zapali. Za sve su potrebne dve strane. Pitanje za tenzije je za onoga ko ih pravi, a to je Aljbin Kurti.“

Poslednjih dana ste na terenu, obilazili ste jedinice Vojske Srbije u Raškoj i na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom. Kakvi su Vaši utisci o stanju u jedinicama?

"Razgovarao sam sa pripadnicima Vojske Srbije koji izvršavaju zadatke duž administrativne linije i imao sastanak sa starešinama Vojske Srbije, na kojem je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija. Uverio sam se u spremnost i osposobljenost pripadnika vojske da izvrše svaki zadatak koji pred njih postavi državno rukovodstvo. Spremnost i moral pripadnika Vojske Srbije su na vrlo visokom nivou. Nema nikakve euforije. Vojska je smirena, spremna, odlučna i obučena. Vidite u njihovim očima hrabrost i odlučnost da štite naš narod. Ponavljam, nikome se ne ratuje i niko ne priželjkuje sukob, ali Vojska Srbije je spremna, hrabra i odlučna da izvrši svako naređenje vrhovnog komandanta. Nadam se da niko neće proveravati da li je to tačno.“

Godinu za nama je, inače, obeležio rat u Ukrajini. Koliko u Vojsci Srbije prate i analiziraju situaciju na tom ratištu, kako bi, pre svega, znali da odgovore na moguće izazove u budućnosti?

"Mi govorimo u uslovima narušenog svetskog mira u razmeri koja nije viđena od Drugog svetskog rata. U takvom svetu Srbija mora da se pozicionira i sačuva stabilnost, i da zadrži ekonomski rast. Što se tiče resora koji ja vodim, na sve izazove najbolji je odgovor dalje jačanje i modernizacija naših odbrambenih snaga. Pažljivo izučavamo postupke i jedne i druge strane i, između ostalog, spram toga donosimo odluke oko daljeg razvoja Vojske Srbije.“

Prethodnih godina izvršena je modernizacija jedinica Vojske Srbije, nabavljena su mnoga nova sredstva. Najavljeno je i dalje opremanje modernim sredstvima. Koliko je rat u Ukrajini poremetio planove nabavki?

"Činjenica je da je, uz političke i bezbednosne posledice, rat u Ukrajini uticao i na proces opremanja naše vojske. Dogovorene porudžbine iz Rusije i Kine još su ’na čekanju’. Tako ispada da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zapravo nas pogodile. Imamo problem i sa transportom naoružanja iz Kine. S druge strane, nisu nam u dovoljnoj meri dostupna tržišta zapadnih proizvođača naoružanja i vojne opreme. U narednom periodu oslanjaćemo se na svoju pamet i svoju namensku industriju.

U budžetu koji su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dobili za narednu godinu, a koji iznosi 160 milijardi dinara, odnosno dva odsto BDP-a, predviđena su sredstva za dalje opremanje vojske i ulaganja u namensku industriju, koja će biti rekordna. Činjenica je da decenijama unazad u naše naoružanje nisu ulazila sredstva poput ’pancira’ ili FK-3, a posebno raduje to što se naša vojska u znatnoj meri oprema proizvodima naše odbrambene industrije, među kojim ima dosta veoma složenih i tehnološki naprednih. Naše ’nore’, ’lazari’ i ’miloši’ su konkurentni i na Zapadu i na Istoku. Cilj nam je da dalje razvijamo sopstvene potencijale za razvoj i proizvodnju savremenog naoružanja i vojne opreme. Što se tiče nabavke iz inostranstva, ona će zavisiti od naših potreba.“

Možete li da najavite šta bi od novog naoružanja i opreme u narednom periodu moglo da stigne u jedinice Vojske Srbije?

"Modernizacija naše vojske poslednjih godina je na svetskom nivou. I važno je da smo finansijski sposobni da to nastavimo jer će moderna i snažna vojska odvratiti svakoga od potencijalne agresije na našu zemlju.“

Vojska se dosta oslanja na uvoz, ali i na domaću industriju. Nedavno je sklopljen novi ugovor sa pribojskim FAP-om. O čemu je reč?

"Ministarstvo odbrane obezbedilo je sredstva za nova četiri velika ugovora za ovu kompaniju koji garantuju posao vrednosti od 370 miliona dinara, ali još bolja vest je to da će Ministarstvo odbrane sledeće godine obezbediti dodatni posao za FAP i njegove kooperante u iznosu od dve milijarde dinara. Ugovorena je izrada teretnih automobila za transport daljinski pilotiranih vazduhoplova i izrada borbenih oklopnih vozila za potrebe Vojske Srbije. Taj posao garantuje dalja zapošljavanja i svakako je važan podsticaj daljeg razvoja opštine Priboj. Na ovaj način država Srbija čuva svoj jugozapadni deo, ali čuva i proizvodne pogone naše namenske industrije. Naš cilj je da dalje snažimo našu odbrambenu industriju, da proizvodimo domaće naoružanje i vojnu opremu, da ne moramo da uvozimo, da za manje novca dobijamo isti ili čak bolji kvalitet od onoga što se nudi na svetskom tržištu. Sve ovo će biti plaćeno avansno i mi očekujemo da ’FAP korporacija’ Priboj poštuje dogovorene rokove kada je u pitanju isporuka Vojsci Srbije, odnosno Ministarstvu odbrane.“

Broj pripadnika specijalnih jedinica biće do kraja 2023. godine povećan sa 1500 na 5000. Šta će to konkretno da znači za borbenu gotovost jedinica Vojske Srbije? Šta će biti osnovna namena tih jedinica?

"Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović i ja smo od predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića dobili zadatak da Vojska Srbije do kraja 2023. godine podigne broj pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije sa sadašnjih 1500 na 5000. To znači da će Vojska Srbije imati 5000 vrhunski obučenih i pripremljenih vojnika, podoficira i oficira koji su završili najsavremeniju obuku i treninge, teorijsku i praktičnu nastavu, i koji imaju najsavremenije naoružanje i vojnu opremu, i koji su u svakom momentu spremni da izvrše svaki zadatak, u svakom trenutku, i na svakom delu naše teritorije, spremni da brane svoju otadžbinu. Tih 5000 specijalno obučenih vojnika biće primer snage, obučenosti i opremljenosti naših odbrambenih snaga. I želim da naglasim da će Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane ispuniti zadatak koji nam je dao predsednik republike i do kraja 2023. godine imaćemo 5000 mnogo bolje plaćenih, obučenih i opremljenih pripadnika specijalnih jedinica koji će u svakom momentu biti na visini zadatka da čuvaju svoju otadžbinu Srbiju. Takođe, važna vest je da će pripadnicima Vojske Srbije od 1. januara biti povećane plate za 25 odsto, dok će povećanje od 12,5 odsto dobiti zaposleni u Ministarstvu odbrane koji nisu direktno uključeni u funkcionisanje vojske.“

I za kraj, obavezno pitanje koje interesuje veliki broj građana – šta se dešava sa namerom vraćanja obaveznog služenja vojnog roka?

"To pitanje se sve češće pokreće u nekim javnim debatama jer je vrlo atraktivno, ali činjenica je da ono zahteva ozbiljnu stručnu analizu i procenu, široku javnu raspravu, i to su prvi koraci koje ćemo preduzeti. Konačnu odluku o tome na kraju donosi parlament. Važno je da građani znaju da temu vraćanja obaveze služenja vojnog roka ne dovode u vezu sa nekim spekulacijama kako se to radi da bi se Srbija spremala za rat. To nema veze sa istinom. Nama su ljudi koji su prošli tu vrstu obuke potrebni i za odbranu države, i za reagovanje u vanrednim situacijama u kojima svi traže pomoć vojske i policije. Dakle, to je tema o kojoj će se svakako ozbiljno razmišljati i razgovarati. Da bi zaživelo vraćanje obaveznog vojnog roka, bitan je i finansijski momenat, ali nije presudan.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta Beograđani misle o Kosovu, Evropskoj uniji, koliko ih zanima politika...
Beograđani, Beograd

Istraživanje Demostata

27.12.2022. 13:35

Šta Beograđani misle o Kosovu, Evropskoj uniji, koliko ih zanima politika...

Konfuznost, protivrečnost i anomija, odnosno raspad i kriza društvenih vrednosti, veoma su prisutne u javnom mnjenju u Beogradu, što se odražava na suprotne stavove građana o pitanjima Kosova, Evropske unije i rata u Ukrajini, pokazala je analiza Istraživačko-izdavačkog centra Demostat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve