Vesti
06.10.2023. 18:10
Beta

Istraživanje Cesid

Da li se mladi osećaju bezbedno u Srbiji i šta ih najviše brine

studenti, druženje
Izvor: Shutterstock

Mladi u Srbiji se uglavnom osećaju bezbedno, a kao najveće rizike po svoju sigurnost izdvajaju vršnjačko nasilje, prisustvo droge na ulici i mogućnost saobraćajnih nesreća, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid).

Istraživanje je Cesid sproveo u saradnji sa misijom OEBS u Srbiji od maja do oktobra ove godine na uzorku od 1.000 ispitianika od 15 do 30 godina.

Na pitanje da li se u Srbiji osećaju bezbedno, 67 odsto je odgovorilo potvrdno, a 20 odsto da se oseća vrlo bezbedno.

Od 13 procenata onih koji su rekli da su nebezbedni, većina ima od 23 do 26 godina i pretežno su pripadnici nacionalnih manjina.

Kakoje rekla Slađana Komatina iz Cesida predstavljajući rezultate istraživanja, mladi se najčešće osećaju sigurno u svom stanu ili u svom kraju, samo šest odsto je reklo da se u gradu u kojem žive osećaju nebezbedno, dok taj procenat raste sa udaljavanjem od kuće.

"Na pitanje da izdvoje jedan najveći rizik po svoju bezbednost, mladi su rekli pre svega vršnjačko nasilje: svaki peti kaže da je vršnjačko nasilje najveći bezbednosni rizik. Kada govorimo o korisnicima i prodavcima droge na javnim površinama, 17 odsto ispitanih kaže da im je to rizik, pre svega kod Beograđana i Bošnjaka, dok je 13 osto navelo rizike u saobraćaju. Da ne vide nikakav rizik odgovorilo je 19 odsto ispitanih", rekla je Komatina.

Na pitanje ko štiti bezbednost mladih, čak 53 odsto je naveloo policiju, šest odsto vojsku, pet odsto predsednika Srbije, četiri odsto verske zajednice, dok 18 odsto smatra da ih ne štiti niko od navedenih jer su nezainteresovani i sporo reaguju.

Osobe sa invaliditetom i Romi su grupe koje kađu da trpe najviše diskriminacije u Srbiji, a zatim žene i starije osobe, pokazalo je istraživanje.

Svaki četvrti mladi građanin smatra da je diskriminisan po materijalnim položaju ili političkom uverenju, dok kod pripadnika manjinskih naroda preovlađuje mišljenje da su diskriminisani zbog svoje vere ili nacionalne pripadnosti.

U delu sitraživanja o digitalnom nasilju, 47 odsto ispitanih je reklo da je zabrinuto u nekoj meri za svoju onlajn bezbednost.

Cesid je izneo i preporuke: da se unaprede opšti uslovi života mladih, da se ojačaju institucije koje mladi prepoznaju, da se mladi uključe u kreiranje politika i da se ojača edukacija i informisanje mladih o nasilju i prevenciji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta mladi u Srbiji misle o porodici, evo šta kaže anketa
porodica, ljubav

Ministarstvo

15.05.2023. 17:05

Šta mladi u Srbiji misle o porodici, evo šta kaže anketa

Gotovo svi mladi u Srbiji žele decu i to bar dvoje, a 40 odsto želi troje i više dece, pokazuje rezultate istraživanja stavova o porodici u kojem je učestvovalo skoro 2.500 srednjoškolaca iz cele zemlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve