Život
11.08.2023. 14:49
Beta

Životni standard

Istraživanje pokazalo koliko mladih želi da napusti Srbiju

Mladi
Izvor: Shutterstock

Više od 49 odsto mladih planira da ode iz Srbije, a 11,8 odsto to ne želi da uradi, utvrđeno je istraživanjem.

To piše u predstavljenom godišnjem "Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Srbiji", sačinjenom na osnovu istraživanja sprovedenog od 19. do 25. aprila, na uzorku od 1.209 ispitnika od 15 do 30 godina.

Glavni razlozi želje za iseljavanje iz Srbije su to što je drugde viši životni standard i dostojanstveniji je život, rečeno je na predstavaljanju tog izveštaja Krovne organizacije mladih Srbije.

Predstavnica te organizacije Miljana Pejić je kazala da su za iseljavanje iz Srbije po istraživanju najpoželjnije SAD i Kanada, a Zapadna Evropa nešto manje od njih.

Rekla je da želju da ostanu u Srbiji anketirani obrazlažu time što su im tu roditelji i prijatelji, i jer smatraju da se u Srbiji živi pristojno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Demografska slika Srbije: Da li smo na putu bez povratka?
ljudi, građani, stanovništvo

Borba za natalitet

08.12.2022. 17:05

Demografska slika Srbije: Da li smo na putu bez povratka?

Svakim danom sve nas je manje, a na ukletom putu smo da nestanemo. Proračuni svetskih i domaćih demografa i sociologa istraživača tvrde da će 2050. godine u Srbiji živeti četiri ili, po optimističnijoj proceni, pet miliona stanovnika koji će se skućiti u Beogradu i Novom Sadu. Bukvalno će ostati pusti delovi zapadne i centralne Srbije, veliki deo Vojvodine i jugoistočni delovi Srbije. A tek planinski delovi zemlje...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve