Vesti
07.06.2021. 15:57
Tanjug

Bramerc uoči presude

"Mladić je oficir koji ispunjava naređenja"

Ratko Mladić i Radovan Karadžić
Izvor: EPA / STRINGER

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serž Bramerc izjavio je da bivši komandant vojske Republike Srpske Ratko Mladić na sebe gleda kao na "oficira koji ispunjava naređenja" za koga je važilo pravilo "cilj opravdava sredstvo".

On je to rekao za nemački Zidojče cajtung, a uoči izricanja presude Mladiću, odgovarajući na pitanje lista smatra li da je Mladić to radio iz ubeđenja ili je bio sadista koji je dobio svoju priliku.

"Muslimanima je govorio da predaju oružje i da im se ništa neće desiti, da bi nedugo nakon toga naredio njihova smaknuća", rekao je Bramerc, a prenosi Dojče vele.

Tužilac je rekao i da su se tokom suđenja mnogi počinioci pa i Mladić "sujetno uzdizali" iznad drugih, kao da je jedan od razloga za velike probleme u bivšoj Jugoslaviji to što mnogi nacionalistički političari nakon svakog ovakvog izricanja presude govore "To je presuda protiv svih nas".

Bramerc je ocenio i da "mora doći do strože reakcije međunarodne zajednice" na negiranje genocida u Srebrenici, što je, kaže, ovih dana ponovo učinio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Smatram to apsolutno neprihvatljivim. To je otvoreno falsifikovanje istorije", rekao je Bramerc i ukazao da se istorijski revizionizam s godinama ne smanjuje, već postaje "sve bestidniji, ako mu se odlučno ne suprotstavi".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Presuda za generala
Ratko Mladić

Ratko Mladić

07.06.2021. 09:51

Presuda za generala

Posle deset godina skrivanja i još deset godina sudskog procesa, Ratku Mladiću 8. juna biće izrečena konačna presuda. Da li je to kraj srebreničke priče?
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
19°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve