“MOGLO JE DA SE SPREČI” Tepavčević: Do ovoga nije trebalo da dođe

“MOGLO JE DA SE SPREČI” Tepavčević: Do ovoga nije trebalo da dođe

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr


Broj obolelih u poslednja dva dana je povećan, ali zbog širenja infekcije u zatvorenom kolektivu, smatra epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i dodaje da se to znatno razlikuje od širenja u opštoj populaciji.

“Kada govorimo o apsolutnim brojevima, došlo je do određenog skoka obolelih u poslednja dva dana, ali je skok na račun širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od epidemiološke situacije sa širenjem u opštoj populaciji”, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Povezane vesti – Još 89 obolelih od koronavirusa, jedna osoba preminula

Kako ocenjuje, do toga nije trebalo da dođe i to je moglo da se spreči.

Prema njenim rečima, na vreme se reagovalo i bitno je naglasiti da su novootkriveni slučajevi u Vranju uglavnom asimptomatski oblici infekcije i da se ne sprovodi aktivan nadzor nad ovim oboljenjem, ti slučajevi infekcije se ne bi ni otkrili.

Tanjug (Tara Radovanović)

Tanjug (Tara Radovanović)

Ona je kazala i da sve manje ljudi ima generalno indikaciju za testiranje.

“Jedan od boljih indikatora je da ima sve manje osoba koji zadovoljavaju definiciju slučaja za testiranje”, istakla je ona i dodala da to ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije.

Povezane vesti – Zašto se povećao broj obolelih od koronavirusa u Srbiji?

“Imali smo širenje u određenim kolektivima, sprečilo se dalje širenje, ali je uticalo na skok brojeva kada je u pitanju sagledavanje celokupne epidemiološke situacije”, rekla je Kisić Tepavčević.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar