Vesti
23.08.2019. 15:24
Tanjug

"Motivisano mržnjom" Savet za nacionalne manjine i HNS osudili napade na Srbe

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatski Savet za nacionalne manjine i Hrvatska narodna stranka (HNS) osudili su danas nedavne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina, u kojima je povređeno pet osoba, među kojima i devetogodišnje dete, kao i napad na Srbe u okolini Rijeke.

Napadi su motivisani mržnjom na nacionalnoj osnovi, ocenjuju Savet za nacionalne manjine i HNS, koji očekuju najstrožije kazne za njihove počinioce.

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer naveo je u saopštenju da osuđuje "divljačke, neprihvatljive i nedopustive napade" na pripadnike srpske nacionalne manjine 21. avgusta u mestima Uzdolje i Ðevrske.

Povezane vesti – Policija uhapsila dvojicu napadača na Srbe u Kninu

U saopštenju se dodaje da "ovim napadom iz mržnje" izgrednici nisu napali samo pojedince koji pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini, već celokupnu politiku hrvatske vlade u izgrađivanju sistema zaštite manjinskih prava, čime je osiguran razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta nacionalnih manjina, a ujedno i njihova integracija u hrvatsko društvo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shuttestock

Savet za nacionalne manjine poručio je da je zadovoljan brzim i energičnim osudama premijera Andreja Plenkovića i predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koje, kako je naveo, svedoče o odlučnoj političkoj volji za suzbijanjem različitih oblika diskriminacije i porasta atmosfere nesnošljivosti, govora mržnje, netolerancije, nasilja i etnocentrizma.

Povezane vesti - Srbi u Hrvatskoj: Nama je dosta!

HNS u saopštenju, takođe, osuđuje napade na vlasnike i goste ugostiteljskih objekata u mestima Uzdolje i Đevrske, kao i napad, uz uvrede na nacionalnoj osnovi, koji se dogodio u okolini Rijeke. HNS je apelovao na nadležne organe da hitno reaguju i poručio da očekuje najstrožije kazne za njihove počinioce.

"Potpuno je nedopustivo i žalosno da u 2019. i dalje postoje ljudi koji nasilje vide i podstiču kao prihvatljivo ponašanje, a jednako je skandalozno da motiv napada bude mržnja na nacionalnoj osnovi", poručuje HNS.

HNS napominje da, kao liberalna stranka, oštro osuđuje svaki oblik nasilja, svaki govor mržnje i obračun na nacionalnoj, verskoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi, koji uvek imaju za cilj širenje netrpeljivosti i zastrašivanje, a društvo nepovratno vuku unatrag.

Povezane vesti – Plenković: Delo pojedinca, ne klima u društvu

"Želimo li kao zemlja ići naprijed, svi mi, građani Hrvatske, moramo reći ''dosta je'' i preuzeti odgovornost za izgradnju otvorenog i tolerantnog društva u kojem se svi osećaju sigurno i u kojem se ovakvi napadi neće događati. Jedino poštovanjem već stečenih prava, sloboda i civilizacijskih normi možemo napredovati kao društvo", poručuje HNS.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve