Vesti
08.02.2024. 09:32
Blic/R.E.

Oldtajmeri na šleperu

Počelo PRINUDNO ISELJAVANJE Muzeja automobila (VIDEO)

1
Izvor: Instagram screenshot

Muzej automobila u Beogradu u kojem se nalazi zbirka nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, upravo se prinudno iseljena iz dosadašnjeg prostora u Ulici Majke Jevrosime.

Iseljenje je počelo nešto oko 8 časova u četvrtak ujutru, a oldtajmeri, kojih ima više od 50, kamionima za šlep se odvoze iz muzeja.

Iseljenje je počelo nešto oko 8 časova, a oldtajmeri, kojih ima više od 50, kamionima za šlep se odvoze iz muzeja.

"Budući da grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za pomenuti muzej, automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocenjive nacionalne istorijske i tehničke vrednosti, do daljnjeg će biti nedostupni javnosti“, saopštio je Srpski savez za istorijska vozila, a prenosi N1.

Dodali su da će kompletna zbirka muzeja biti rasuta širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smeštajnim prostorima, na, kako su ocenili "apsolutno neprihvatljiv način, koji će predstavljati ozbiljnu pretnju za njeno očuvanje“.

Kako su istakli, smatraju da ovim činom, grad Beograd gubi vredan deo svoje istorije, kao i turističke i kulturne ponude.

U saopštenju je naveden i izvod iz Službenog glasnika gde piše da je Moderna garaža u centru grada izgrađena 1929. godine, a 1994. godine odlukom Vlade Srbije utvrđena kao spomenik kulture.

Bratislav Petković bio je ministar kulture od 2012. do 2013. godine u vladi Ivice Dačića, a preminuo je 2021. godine u Beogradu.

Muzej je smešten u zgradi u centru grada koja je izgrađena 1929. godine kao Moderna garaža, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog, i ima status kulturnog dobra, piše Danas.

Muzej automobila je zajednički osnovan 1994. godine od strane Skupštine grada Beograda i kolekcionara automobila, reditelja i nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve