Vesti
12.04.2024. 22:05
Beta

Najvažnije teme

O OVIM događajima će se pričati narednih dana

kompjuter, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

U danima pred nama najavljeni su važni svetski događaji, od kojih se izdvajaju zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i glasanje o Nacrtu mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, suđenje Donaldu Trampu, sastanak nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Kine Si Đinpinga u Pekingu.

Informišite se na vreme i koji će to događaji biti u fokusu u regionu i Srbiji.

SVET I REGION

Subota, 13. april

LONDON - Marš podrške Palestincima.

ŠNEKSVIL, SAD - Miting bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u gradiću u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji.

Nedelja, 14. april

SEUL - Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild boravi u poseti Južnoj Koreji do 20. aprila.

SINGAPUR - Premijer Novog Zelanda Kristofer Lakson u poseti Singapuru do 16. aprila.

VAŠINGTON - Zvaničnici Pakistana u dvodnevnoj poseti Međunarodnom monetarnom fondu gde će tražiti novi plan finansijske pomoći.

Ponedeljak, 15. april

STRAZBUR - Počinje prolećno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje traje do 19. aprila

VAŠINGTON - Prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, do 20. aprila.

BRISEL - Počinje dvodnevni neformalni sastanak ministara energetike Evropske unije.

SOFIJA - Druga Crnomorska bezbednosna konferencija u okviru Krimske platforme koju organizuju ministarstva spoljnih poslova Bugarske i Ukrajine i ukrajinski Centar za odbrambene strategije.

PARIZ - Međunarodna humanitarna konferencija za prikupljanje pomoći za Sudan.

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džozef Bajden će u odvojenim sastancima primiti premijera Iraka Mohameda Čia al Sudanija i premijera Češke Petra Fijalu.

NJUJORK - Početak suđenja bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu za navodno tajno plaćanje bivšoj zvezdi pornografskih filmova Stormi Danijels.

RIO DE ŽANEIRO - Početak Veb samita 2024, koje će trajati do 18. aprila.

Utorak, 16. april

STRAZBUR - Članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope glasaće o Nacrtu mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

PEKING - Predsednik Kine Si Đinping će primiti nemačkog kancelara Olafa Šolca.

VAŠINGTON - Izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda o globalnoj ekonomskoj prognozi.

ŽENEVA - Izveštaj Instituta UN za istraživanje razoružanja (UNIDIR) o veštačkoj inteligenciji i međunarodnoj bezbednosti.

NJUJORK - Sastanak Saveta bezbednosti UN o Libiji.

Sreda, 17. april

NJUJORK - Nacrt rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici trebalo bi da bude predstavljen na zatvorenom sastanku u UN.

BRISEL - Počinje dvodnevni samit Evropske unije.

BRISEL - Evropska konferencija o odbrani i bezbednosti.

KAPRI, Italija - Sastanak šefova diplomatija zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), koji će trajati do 19. aprila.

ZAGREB - Parlamentarni izbori u Hrvatskoj.

ATINA - Generalni štrajk u Grčkoj.

Četvrtak, 18. april

BRISEL - Konferencija "Samit o budućnosti Ukrajine" posvećena jačanju ekonomskih veza između Evropske unije i Ukrajine.

NJUJORK - Sastanak Saveta bezbednosti UN na ministarskom nivou o situaciji u Pojasu Gaze.

Petak, 19. april

LJUBLJANA - Počinje dvodnevna konferencija Zapadni Balkan u EU koju organizuje institut Prijatelji Zapadnog Balkana i na kojoj će tridesetak učesnka iz zemalja regiona, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja EU, kao i Velike Britanije, SAD i Turske razgovarati o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i njegovom približavanju EU.

NJU DELHI - Početak glasanja za parlamentarne izbore u Indiji, koji će trajati do 4. juna.

SRBIJA

Subota, 13. april

BEOGRAD - U 11.15 na Trgu Republike otvaranje manifestacije "Beogradski dani porodice". Obratiće se predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić.

BEOGRAD - U 12.00 u Medija centru konferencija za novinare Rumunske partije, članice koalicije "Srbija protiv nasilja", povodom izjava načelnika Uprave kriminalističke policije o Vlasima.

BEOGRAD - U 19.00 ispred zgrade Radio-televizije Srbije protest u organizaciji pokreta Kreni promeni.

Nedelja, 14. april

BEOGRAD - U 17.00 u poslovnoj zgradi VIG Plaza otvaranje konferencije "Partnerstvo za budućnost: Susret srpskih i kineskih privrednika". Najavljeno je prisustvo ministra privrede Slobodana Cvetkovića.

Ponedeljak, 15. april

BEOGRAD - U 10.00 u PTT muzeju Pošta Srbije predstaviće doplatnu poštansku marku "Krov 2024". Govoriće direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević i komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević. 

BEOGRAD - U 10.30 u Vladi Srbije konferencija za novinare povodom početka novog StarTech programa kojim se podstiče saradnja nauke i privrede. Govoriće ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, direktor korporativnih poslova za Jugoističnu Evropu u kompaniji "Filip Moris" Ivan Miletić i programska direktorka NALED-a Jelena Bojović.

NEGOTIN - U 10.30 u sali Skupštine opštine panel diskusija na temu praćenja sprovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Učestovaće poverenik Milan Marinović i zamenica poverenika Sanja Unković kao i predstavnici Službe Poverenika.

BEOGRAD - U 11.00 u Palati Srbija zaštitnik građana Zoran Pašalić predstaviće rezultate izveštaja o sprovođenju inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.

ALEKSINAC - U 11.00 u Biotehnološkoj školi "Šumatovac" promocija inkluzivnog obrazovanja u okviru projekta "Učimo svi zajedno". Govoriće ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

BEOGRAD - U 12.00 u Starom dvoru svečana sednica Privremenog organa povodom manifestacije "Dani Beograda". Na sednici će biti saopštena imena dobitnika nagrade "Despot Stefan Lazarević" za 2023. godinu.

BEOGRAD - U 12.00 u Kući ljudskih prava javna debata "Kako poboljšati ekonomsku saradnju Srbije i Kosova?" u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji.

ZRENJANIN - U 19.00 u Narodnom muzeju otvaranje izložbe skulptura 60 autora "Čudesne forme dimenzije".

Četvrtak, 18. april

BEOGRAD - U 18.00 u Centru za kulturnu dekontaminaciju tribina "Živa reč" povodom 10 godina od smrti pisca, esejiste, profesora i sociologa religije Mirka Đorđevića u organizaciji Novog optimizma, čiji je Đorđević bio prvi potpredsednik.

BEOGRAD - U 18.00 u Medija centru konferencija za novinare Crnogorskog vijeća Srbije i Crnogorske nacionalne zajednice u Beogradu povodom 110 godina od rođenja crnogorskog književnika Mihaila Lalića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve