Vesti
28.08.2019. 12:05
R.E./Tanjug

NAKON DVE GODINE Batut: Stečeni uslovi za odjavu epidemije malih boginja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Stekli su se uslovi za odjavu epidemije malih boginja na teritoriji Srbije s ozbirom da je prošao dvostruki maksimalni inkubacioni period za infekciju virusom malih boginja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Epidemija malih boginja je prijavljena 23. oktobra 10. 2017. godine, a poslednji prijavljeni slučaj obolevanja od malih boginja bio je u junu 2019. godine u Boru.

U toku 2019. godine prijavljeno je ukupno 15 obolelih, od čega su četiri osobe bile sa importovanom infekcijom (Rusija, Ukrajina, Austrija, Makedonija), dok se kod 11 zaražavanje desilo na teritoriji naše zemlje.

Početkom oktobra 2017. godine na teritoriji Srbije prijavljeni su prvi sumnjivi slučajevi koji su odgovarali kliničkoj slici malih boginja, a Batutu navodi da su u međuvremenu preduzete mere na imunizaciji dovele do značajnog povećanja kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja u našoj populaciji.

Nizak stepen koletivnog imuniteta prema virusu malih boginja i velika kontagioznost ovog prouzrokovača su doveli do brzog širenja virusa na teritoriji cele zemlje. Naime, obuhvat MMR vakcinacijom u drugoj godini života je na početku epidemije na nivou cele zemlje bio 81 odsto, dok je u najvećim gradovima (Beograd, Niš) bio ispod 70 odsto.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Krajem decembra 2017. godine prijavljen je prvi smrtni ishod od malih boginja u našoj zemlji posle 20 godina.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 27. avgustom 2019. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 5.798 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovom infekcijom.

"Batutu" navodi da je intenzivna kampanja o značaju imunizacije koja je u prethodnom periodu sprovedena u našoj zemlji dovela je do povećanja nivoa svesti o efikasnosti ove preventivne mere u svim populacionim grupama.

Obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) je tokom 2018. godine značajno porastao, što je predstavljalo osnovni preduslov za usporenje toka ove epidemije.

Pročitajte još - EPIDEMIJA MALIH BOGINJA: U 170 država, 112.000 slučajeva

Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele na teritoriji Republike Srbije u 2018. godini sprovedena je sa obuhvatom od 93,4%. U centralnom delu Srbije vakcinisano je 94,3%, a u Vojvodini 90,9% planiranih obveznika.

Takođe, u prethodnom periodu sprovedena je dopunska imunizacija propuštenih godišta (sa prvom dozom MMR (13.674 osobe), drugom dozom (3233 osobe), kao i onih koju su primili obe doze (1452 osobe).

U prethodnoj godini u Evropskom regionu SZO prijavljeno je 82.596 slučajeva morbila u 47 od 53 zemlje, sa 72 smrtna ishoda, što je najveća zabeležena vrednost u poslednjoj dekadi (15 puta više u odnosu na 2016. godinu, a tri puta u odnosu na 2017. godinu). Najveće epidemije među zemljama EU prijavljenje su u Rumuniji, Italiji, Poljskoj i Francuskoj, sa 35 smrtnih ishoda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Tokom juna 2019. godine 24 zemlje EU prijavile su slučajeve malih boginja. Najveći broj prijavljen je u Francuskoj (469), Bugarskoj (236) Italiji (213), Pol?skoj (123) i Rumuniji (123). Takođe, u većini zemal?a u našem okruženju (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija) se i dalje registruje cirkulacija ovog virusa u populaciji. Imajući u vidu blizinu i rasprostranjenost potencijalnih rezervoara infekcije, mogućnost importovanja, kao i lakoću širenja virusa malih boginja prioritet je da očuvamo i dalje unapredimo nivo kolektivnog imuniteta koji smo dosegli u prethodnom periodu.

Povezane vesti - Pandemija ante portas

Stoga je u ovom momentu izuzetno važno da se trend porasta obuhvata MMR vakcinacijom nastavi kako bi smo dostigli zaštitni nivo kolektivnog imuniteta od 95 odsto koji bi nas štitio od epidemijskog širenja malih boginja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve