Vesti
22.10.2022. 09:39
Beta

Zakon o ministarstvima

Napravljen značajan korak ka formiranju vlade Srbije

Beograd, skupština grada
Izvor: Shutterstock

Poslanici skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kao uvod u formiranje nove vlade Srbije naredne nedelje.

Predlogom je predviđeno da će nova vlada imati 25 ministarstava od kojih su četiri nova – ministarstvo za javna ulaganja, ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ministarstvo turizma i omladine i ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Ostaju ministarstvo finansija, ministarstvo privrede, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarstvo zaštite životne sredine, ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministarstvo rudarstva i energetike, ministarstvo pravde, ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ostaju i ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo odbrane, ministarstvo za evropske integracije, ministarstvo zdravlja, ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vlada će imati i ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, ministarstvo prosvete, ministarstvo kulture, ministarstvo sporta i ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Poslanici opozicije amandmanima su tražili da neka ministarstva budu spojena, a da se u novoj vladi nadje mesta za ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao i ministartsvo za dijasporu, ali ti amandmani nisu prihvaćeni.

Rok za formiranje nove vlade ističe 30. oktobra, a kako je ranije najavljeno iz vladajuće koalicije, vlada će biti formirana u zakonskom roku.

Kadrovska rešenja u novoj vladi biće poznata u nedelju posle sednice predsedništva Srpske napredne stranke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić ponovo ministar spoljnih poslova?
ivica dačić

SPS u novoj Vladi

20.10.2022. 16:06

Dačić ponovo ministar spoljnih poslova?

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić biće ministar spoljnih poslova u novoj Vladi Srbije, piše istraživačko-izdavački centar "Demostat".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve