Vesti
24.03.2023. 12:08
R.E.

General Đampjero Romano

"NATO i Srbija zajedno gledaju ka boljoj budućnosti"

NATO
Izvor: Shutterstock

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Đampjero Romano, izjavio je povodom godišnjice početka bombarodvanja SR Jugoslavije, 24. marta 1999, da se prošlost ne zaboravlja ali da treba ići napred.

 

"To je ono što NATO i Srbija rade, zajedno gledajući ka boljoj budućnosti. Naše dugotrajno partnerstvo zasnovano je na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u brojnim oblastima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije", naveo je Romano u izjavi dostavljenoj medijima.

On je naglasio da je NATO posvećen stabilnosti regiona.

"NATO je u potpunosti posvećen daljem pružanju podrške stabilnosti širom Zapadnog Balkana, uključujući i kroz našu misiju NATO - KFOR, koja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", naveo je.

U izjavi povodom godišnjice početka NATO bombarodvanja SR Jugoslavije navodi se da su NATO i Srbija  bliski partneri i da su sarađivali kako bi bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara.

NATO, dodaje se, pomaže Srbiji na reformama njenih bezbednosnih snaga i institucija, obučava srpske vojnike za mirovne misije i uložio je milione evra kako bi pomogao Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije.

Takođe, kako se navodi, postoji dugotrajna naučna saradnja sa Srbijom kroz program Nauka za mir i bezbednost, između ostalog i u oblastima kao što su energetska i ekološka bezbednost, borba protiv terorizma i sajber odbrana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Molim srpski narod da nam oprosti bombardovanje"
Miloš Zeman

Češki predsednik poručio

18.05.2021. 13:37

"Molim srpski narod da nam oprosti bombardovanje"

"NATO bombardovanje bila je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti", rekao je predsednik Češke Miloš Zeman posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksnadrom Vučićem u Pragu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve