“NE VIDI SE IZLAZ” Vlasi: Narod na Kosovu izluđen politikom

“NE VIDI SE IZLAZ” Vlasi: Narod na Kosovu izluđen politikom

Foto: Tanjug


Nekadašnji jugoslovenski funkcioner Azem Vlasi, koji je već duže u političkoj penziji na Kosovu, izjavio je da je politička situacija na Kosovu nepovoljna, jer je u jeku borbe protiv koronavirusa srušena vlada, a razlozi za to, po njemu, nikome nisu jasni.

“Posle najboljih izbora koje smo do sad imali, održanih u oktobru 2019., formirana je vlada na osnovu izbornih rezultata. Jedan od koalicionih partnera u vladi pokrenuo je postupak za njeno rušenje. Narod je izluđen, a na vidiku nema izlaska iz stvorene situacije”, rekao je Vlasi, podržavajući na taj način indirektno politiku Aljbina Kurtija, prenosi Kosovo online.

Kako je preneo sarajevski N1, Vlasi je dodao da će u regionu biti mir onda kada se “Srbija konačno uveri da nema šta da traži od svojih suseda” i ocenio da bi se kriza na relaciji Beograd-Podgorica mogla preneti i na druge zemlje.

Vlasi je ponovio svoju poznatu tezu da je jedini put za trajni mir odustajanje Srbije od svojih velikosrpskih ciljeva. On je rekao da kosovska i srpska strana ne odlučuju ko će u ime EU i američke administracije posredovati i pomoći u pregovorima i da svaka strana izlaže i brani svoje stavove.

Azem Vlasi

“Ni Lajčak u ime EU, ni Grenel u ime Trampa ne nameću svoje stavove već pomažu da strane dođu do prihvatljivog sporazuma. Prema ranijoj odluci parlamenta Kosovo će u pregovorima predstavljati vlada, što znači premijer”, rekao je Vlasi.

Po njegovim rečima, ako se nastavi pogoršanje odnosa na relaciji Crna Gora- Srbija, realno je očekivati pogoršanje i odnosa Srbije sa BiH i Kosovom, pa i Makedonijom.

“Velikosrpski nacionalizam nije odustao od ideja za teritorijalnim proširenjem”, kaže Vlasi.

Povezane vesti – NOVA VLADA U SREDU?: Ustavni sud objavio kompletnu presudu

On smatra da celu Crnu Goru žele da posrbe i utope u Srbiju, da od Kosova hoće da oduzmu bar neki komad na severu, a u Bosni i Hercegovini žele Republiku Srpsku.

“Prema Crnoj Gori posao odrađuje Srpska pravoslavna crkva, Prema Bosni Milorad Dodik i njegova stranka, prema Kosovu Srpska lista, a u Makedoniji ostaje da se vidi šta će biti sa predstojećim izborima”, upozorava Vlasi i dodaje da Rusija osloncem na Srbiju teži da dokaže da NATO nema šta da traži na Balkanu i da tu ne može nikoga da zaštiti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar