Vesti
13.07.2021. 13:23
Tanjug

Aljbin Kurti

"Ne želim da Kosovo zavisi od priznanja Srbije"

Aljbin Kurti
Izvor: AFP POOL / KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti izjavio je da bi bilo dobro da Srbija prizna Kosovo, ali da nema nameru da to plati ni delom teritorijom, ni funkcionalnošću, kako kaže, kosovske države.

Kurti je u intervjuu za EWB, rekao da Kosovo mora da nastavi da živi dalje ukoliko Beograd ne želi da ga prizna i da neće dozvoliti da zbog nečega ponovo zavisi od Srbije.

"Naravno, više bih voleo da Srbija prizna Kosovo, ali ako Srbija to ne želi, moramo da nastavimo da živimo bez tog priznanja. Ne planiram da prošlu zavisnost Kosova od Srbije zamenim novom zavisnošću od priznanja Srbije naše nezavisne države", rekao je Kurti i dodao da Kosovo već 13 godina živi bez priznanja Srbije.

Kurti je ponovio tvrdnju da je Kosovo nezavisno i naveo da ga je priznalo 26 od 30 zemalja NATO, i 22 od 27 država članica EU.

Rusija i Kina nas ne priznaju, ali SAD, Francuska i Velika Britanija u Savetu bezbednosti UN priznaju, kazao je on.

"Moraćemo da nastavimo dalje", rekao je Kurit na konstataciju novinara da je na pocetaku mandata fokus stavio na unutrašnja pitanja poput borbe protiv korupcije i da je rekao da mu dijalog nije među prioritima, kao i na pitanje da li, imajući u vidu sve što je rekao, veruje da je za Kosovo održivo da se dijalog u potpunosti zaustavi i da se može usredsrediti samo na sopstveni razvoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: Ne prihvatam Vašingtonski sporazum
Aljbin Kurti

smatra ga neustavnim

07.07.2021. 19:05

Kurti: Ne prihvatam Vašingtonski sporazum

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da ne prihvata Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve