Vesti
26.01.2023. 14:06
Beta

Aljbin Kurti

"Nećemo tolerisati da ZSO bude preduslov za sporazum"

kosovo 26. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, izjavio je da Kosovo neće tolerisati da Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) bude preduslov za postizanje francusko nemačkog predloga sporazuma sa Srbijom.

Posle otvaranja Hrvatsko-kosovskog ekonomskog foruma Kurti je rekao novinarima da nijedan od 33 sporazuma potpisana u Briselskom dijalogu ne bi trebalo da ima "hijerarhijski prioritet".

"Pregovarački proces treba da nas vodi napred, poštujem poverljivost razgovora, ali ponavljam da nijedan od 33 sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet i da članovi (iz) predloga EU imaju brojeve, što znači da imaju rang", rekao je Kurti.
 

Kazao je da su "33 briselska sporazuma u horizontalnoj ravni", dok, s druge strane, kako je naveo, "ovih 10 članova (evropskog predloga) ne tolerišu da se kao preduslov prvo donese član odozdo".

Po rečima Kurtija, međunarodni faktor insistira da se više potencira dogovor o ZSO, koji "nije prošao test Ustavnog suda Kosova".

"Sporazum bi trebalo da u središtu ima obostrano priznanja jer samo tako možemo u potpunosti da normalizujemo odnose Kosova i Srbije", rekao je Kurti.
 

Rekao je da je "leteća diplomatija" povezana sa sastancima na visokom nivou o predlogu EU, koju podržavaju Nemačka, Francuska i SAD.

Kazao je da "taj predlog ima pet rečenica u preambuli i ukupno 10 članova".

"Kada smo ga dobili 9. septembra, rekli smo da je to dobra osnova za dalje razgovore, to je okvir i platforma koja nam omogućava da idemo napred, ali je potreban pregovarački proces da bi se postigao sporazum", rekao je on.

"Ističemo da s jedne strane postoje 33 briselska sporazuma iz prošle decenije i ne postoji nijedan sporazum koji ima prioritet nad drugim sporazumom", rekao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Politički analitičari smatraju da je nakon Vučićevog obraćanja lopta kod Kurtija
Kosovo

Kosovo i Metohija

24.01.2023. 09:52

Politički analitičari smatraju da je nakon Vučićevog obraćanja lopta kod Kurtija

Politički analitičari u Prištini ocenili su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio da će prihvatiti nemačko-francuski plan za Kosovo, i da je sada na potezu kosovski premijer Aljbin Kurti, kojem će biti teško da taj predlog ne prihvati.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve