Vesti
03.11.2021. 10:14
Tanjug

Aljbin Kurti

"Neću dozvoliti "bosnizaciju" Kosova"

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da Beograd želi da Kosovo postane poput Bosne, ali da neće to dozvoliti bez obzira da li se nalazi na vlasti ili u opoziciji.

On je u emisiji "Hard Talk" na britanskom BBC-u rekao da Zajednica srpskih opština neće biti formirana, da je to razlog zašto je pobedio na izborima, jer građani žele od njega da spreči, kako je rekao, "bosnizaciju Kosova".
 

"Kada ZSO nije formirana niko od Srba nije protestovao, a Beograd se zbog toga naljutio. Godine 1991, 26. aprila, 14 opština sa srpskom većinom u BiH je formiralo ''Zajednicu''. 9. januara 1992. godine oni su proglasili nezavisnost, 28. februara imali svoj Ustav, 1995. u Dejtonu postigli međunarodno priznanje. Zbog toga su ljudi glasali za mene", rekao je Kurti.
 

On tvrdi i da svojim programom može da pomogne Srbima kao i Albancima.

"Ako pitate Srbe na KiM šta je njihova glavna briga, reći će nezaposlenost i pravosuđe. Beograd želi državu unutar države", smatra Kurti, prenosi Ekonomija online.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beljulj Bećaj: Kurtijev stav prema dijalogu je nerealan
Aljbin Kurti

Intervju

25.10.2021. 07:30

Beljulj Bećaj: Kurtijev stav prema dijalogu je nerealan

"Mi smo ispustili ono što je elementarno u državi. Svi građani se ne osećaju ili ne doživljavaju kosovsku državu kao svoju. Dakle, to je naš promašaj. Nije to Srbija uradila. To smo mi uradili. I mi treba da preispitamo sebe zbog čega smo doveli manjine u situaciju da ne veruju vlastima na Kosovu. Naprotiv, čak i ja, predstavnik većine, u pojedinim situacijama ne verujem vlastitoj državi kada ona čini neke glupe poteze u odnosu prema drugima"
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve