Vesti
15.01.2023. 14:03
Beta

Američki ambasador

"Negiranje zločina, poput onog u Račku, vraća region unazad"

kosovo 26. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer ocenio je da je u Račku, pre 24 godine, masakrirano 45 albanskih civila i dodao da negiranje zločina ponovo otvara rane i vraća region unazad.

Navodeći da dešavanja u Račku 15. januara 1999. godine predstavljaju namerni čin neselektivnog ubistva da bi se posejao strah medu narodom Kosova, ambasador je rekao da je svestan da postoje pokušaji da se prepravi veoma dobro dokumentovana istorija i iskrive činjenice.

"Negiranje ovih zverstava i veličanje ratnih zločina obeščašćuje sećanje na mrtve, ponovo otvara rane preživelima i vraća region unazad u njegovim naporima ka demokratskoj konsolidaciji i punoj evroatlantskoj integraciji. Mir i pravda dolaze iz jasnog prepoznavanja prošlih zločina. Poznavanje prošlosti i istine samo je prvi korak ka pravdi", kazao je Hovenijer u Račku.
 

Ocenio je da "niko ne treba da zaboravi ili negira šta se desilo u Račku, niti zašto su SAD i njeni saveznici stali u odbranu naroda Kosova".

"SAD i naši NATO saveznici 1999. godine odgovorili su na Račak i druga zlodela kako bi zaštitili ugrožene civile u ime mira, slobode i sigurnosti. Ti ciljevi odražavaju američke i zapadne vrednosti. Verujemo da svi ljudi, bez obzira na etničku ili versku pripadnost, zaslužuju dostojanstvo slobodnog i bezbednog života", rekao je Hovenier.

Obeležavanju godišnjice na spomen kompleksu "Masakr u Račku" prisustvovali su najviši kosovski zvaničnici kao i bivši šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker koji je odmah po obilasku tog mesta januara 1999. godine, ocenio da su srpske snage izvršile zločin protiv čovečnosti. 

Voker je juče proglašen za počasnog doktora Univerziteta Hadži Zeka u Peći.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Račak: 23 godine od povoda za NATO bombardovanje
Kosovo

Kosovo

15.01.2022. 13:11

Račak: 23 godine od povoda za NATO bombardovanje

Događaji u selu Račak, u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999. godine, oko kojih i danas postoji neslaganje između srpske strane na jednoj, i Prištine i najvećeg dela međunarodne zajednice, na drugoj strani, bili su povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve