Vesti
03.10.2019. 14:46
Tanjug

NEMAČKI AMBASADOR: Berlin hoće specijalnog izaslanika EU za KiM, ali Borel odlučuje

tomas-sib-foto-beta.jpg
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Nemačka se zalaže za imenovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, ali to zavisi od novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, izjavio je nemački ambasador Tomas Šib.

"Nemačka je u principu za to da se imenuje evropski predstavnik, ali to neće biti nemačko-francuski izaslanik, već specijalni predstavnik EU", rekao je Šib za Tanjug, na pitanje da li će Pariz i Berlin predložiti izaslanika koji bi se uključio u dijalog Beograda i Prištine.

Odluku o tome da li će imenovati svog specijalnog izaslanika doneće, naposletku, Borel, dodao je on

"Mi to podržavamo, ali ko će to biti i kad će biti imenovan, mi to još ne znamo. To je potpuno otvoreno pitanje", rekao je Šib

Nemačka je, dodaje, sa partnerima Kvinte uvek isticala da smatra da dijalog o normaliziji odnosa Beograda i Prištine treba što pre da se nastavi.

Pročitajte još: Pacoli - Sledeći premijer Kosova ukida takse

On je konstatovao da dijaloga trenutno nema i da su takse Prištine još na snazi, te da do nastavka dijaloga ne može ni doći pre izbora na KiM.

Prema njegovim rečima, nije izvesno kada će se dijalog posle izbora nastaviti, kao ni da li bi i kada mogla biti održana eventualna regionalna konferencija o Kosovu.

"To su čiste spekulacije, o tome i uz najbolju volju ne mogu ništa da kažem", rekao je on.

Šib je ponovio da je sa nemačkog stanovišta važno da dijalog, uz podršku, Nemačke, Francuske i ostalih članica EU krene što pre.

"Dijalog Beograda i Prištine ima podršku EU, a Nemačka, Francuska i druge zemlje će učiniti sve da ga zajednički podrže", zaključio je Šib.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve