Vesti
06.02.2024. 22:05

Nemački ministar

"Sprečiti širenje uticaja Rusije u regionu"

Rusija
Izvor: Shutterstock

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je u Sarajevu da njegova zamlja podržava napore u sprečavanju Rusije da proširi svoj uticaj na regionu Zapadnog Balkana i dovede do nove krize u Evropi.

"Podržavamo napore da bi se sprečilo da Rusija dovede do dodatne krize, odnosno da zloupotrebi ovu zonu, i da širi svoj uticaj. NATO i EU imaju jasno stav kada govore o revizionističkom delovanju Rusije", rekao je Pistorijus posle sastanka sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH.
 

On je ocenio da povodom stava o Rusiji u BiH postoje, kako je naveo, određene tenzije, naglašavajući da se BiH "mora odlučiti na kom venčanju će da pleše i da ne može biti na dva mesta".

Nemački ministar odbrane je dalje kazao da će njegova zemlja podržati angažman EUFOR-a, ističući da je stabilna BiH ključ za stabilnost u regiji.

Naveo je i da je BiH "dobrodošao član u EU".

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je izjavio da je na sastanku sa Pistorijusom razgovarano o podršci Nemačke NATO integracijama i o onome šta BiH treba da ispuni.

"Nemačka je jedan od ključnih prijatelja BiH na spoljnopolitičkom planu. Nemačka daje punu podršku BiH ka EU NATO savezu", kazao je Helez.
 

Zahvalivši se nemačkom ministru odbrane na podršci BiH i Oružanim snagama BiH, Helez je rekao da od 2021. do 2025. godine Nemačka ulaže više od deset miliona evra da bi se poboljšali uslovi za Oružane snage BiH.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve