Vesti
03.11.2019. 15:09
Tanjug

"NEZGODNE STVARI SAMO DIREKTNO" Godfri: Neću držati lekcije srpskim liderima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da je imenovanje na tu funkciju najveća prilika u njegovoj karijeri, ističući da ne planira da sa srpskim liderima ima pristup kao da će da im drži lekcije.

"Nadam se otvorenom dijalogu, a kada bude bilo potrebno da se kažu nezgodne stvari, reći ću direktno, u privatnim razgovorima, koliko god je to moguće, jer je na taj način diplomatski rad najefikasniji", kazao je Godfri za Politiku.

On je dodao da srpska javnost ne treba da bude zbunjena zbog istovremenog imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan i Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine, već da je to vrlo pozitivan signal koji pokazuje koliko je Vašington zainteresovan za napredak dijaloga dve strane.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Povezane vesti - IZASLANIK, SEKRETAR, EX AMBASADOR: A trojke su, Đuro, šta?

Godfri kaže da SAD smatraju da se ukazala važna prilika, i da se nadaju da će srpsko rukovodstvo znati da iskoristi tu energiju Vašingtona.

"Ona pokazuje da su SAD zainteresovane da dođe do napretka u tom procesu. Palmer je veliki ekspert za ovaj region i poznaje brojne lidere, ali i istoriju izazova koji ovde postoje... Ambasador Rik Grenel donosi političku težinu koju predstavlja Bela kuća i pokazuje koliko je sada ovo pitanje značajno za Vašington", ističe ambasador.

On je na molbu da prokomentariše određeni nesklad u izjavama dvojice američkih predstavnika, rekao da on ne bi tražio nesklad već pre sličnosti i preklapanja.

"Obojica traže ponovno uspostavljanje dijaloga, obojica ohrabruju i, nadamo se, pomažu Prištini i Beogradu da zajedno dođu do rešenja od kojeg će obe strane imati koristi", rekao je Godfri.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Na pitanje da li u Vašingtonu postoji nekakav vremenski okvir za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, Godfri je rekao da SAD "ne žele da događaji u obe zemlje uspore naš zajednički posao", ali je i dodao da Vašington, takođe, ne želi da postavlja bilo kakve veštačke rokove.

Na molbu da prokomentariše utisak da se od Prištine očekuje jedino ukidanje taksi od 100 odsto na srpsku robu i da više niko ne govori o drugim, ranije preuzetim obavezama, kao što je između ostalog formiranje Zajednice srpskih opština, Godfri nije dao konkretan odgovor.

"Dosta toga je urađeno, a dosta toga tek treba da bude završeno. Moj cilj po dolasku u Srbiju je da još jednom iznesem snažnu američku podršku direktnom dijalogu. Budući da sam ja ambasador samo u Srbiji, moj posao je da prenesem američku podršku Srbiji u ostvarivanju njenih ciljeva u evropskim integracijama", rekao je ambasador SAD.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve