Vesti
06.10.2021. 12:02
R.E.

Prestižna nagrada

Nobel za hemiju - za razvoj asimetrične organokatalize

Nobelova nagrada, 6. 10. 2021.
Izvor: Pool / Angela Weiss

Benjamin List i Dejvid Mekmilan su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju za 2021. godinu za razvoj asimetrične organokatalize, saopštio je Nobelov komitet za dodelu nagrada.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Prošle godine je Nobelova nagrada za hemiju pripala Emanuel Šarpantje i DŽenifer Dudna za razvoj metode modifikovanja genoma, poznate kao CRISPR.

Bio je to prvi put da su dve žene zajedno osvojile nagradu.

Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu su dobili naučnici Sjukuro Manabe iz SAD, Klaus Haselman iz Nemačke i Ðorđo Parizi iz Italije, dok su američki naučnici Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan dobili ovogodišnju Nobelovu nagradu za psihologiju ili medicinu.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počinje trka za milion dolara i prestiž: Nobelove nagrade
Nobelova nagrada

Ko su dobitnici?

03.10.2021. 23:05

Počinje trka za milion dolara i prestiž: Nobelove nagrade

Nobelova nagrada dodeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinela čovečanstvu u prethodnih 365 dana, a ove godine nagrade će biti objavljene u švedskom Stokholmu i norveškom Oslu, od 4. do 11. oktobra.
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve