Vesti
15.11.2020. 17:59
R. E. / RTS

NOVE MERE: Od utorka ograničen rad kafića, restorana, klubova, prodavnica

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Ana Brnabić rekla je, posle vanredne sednice Vlade, da je prihvatila savet stručnog medicinskog dela Kriznog štaba da se uvedu još resrtiktivnije mere da bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Vlada Srbije donela je nove mere kojima se ograničava rad, pre svega, ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara, osim apoteka, dostave hrane, beznzinskih pumpi za točenje goriva i privrede koja radi treću smenu, prenosi RTS.

Oni neće moći da rade od 21 do 5 časova. Primena mera počinje od utorka i trajaće 15. dana, do prvog decebra, kada će se odlučiti da li treba da se produžvajau mere.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

"Sledeća mera koja nam ostaje na raspolaganju je zabrana kretanja, ali nismo za to. Ne razmišljamo o tome", rekla je Brnabićeva.

"Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa tom merom, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezltate i da će broj novozaraženih početi da opada", objasnila je Brnabićeva.

Povezane vesti - "Korona zakon" od danas na snazi

Kaže da je zajedno sa ministrom zdravlja i policije, jutros imala sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija vezano za broj zaraženih, stanje u bolnicama, sprovođenje trenutnih mera, gde se sprovodi, a gde su potrebne dodatne kontrole.

"Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Složni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera", rekla je premijerka Brnabić.

Nalazimo se u zelenoj zoni

Srbija trenutno ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti od koronavirusa u Evropi, ali i u svetu, izjavila je Ana Brnabić dodajući da u Srbiji smrtnost iznosi 1,3 odsto.

Mi se i dalje nalazimo u zelenoj zoni u poređenju sa ostalim zemljama, kaže premijerka i dodaje da sa merom nismo zakasnili i da nije izubljen ni jedan jedini dan.

Brnabićeva kaže da sa 1.110 registrovanih na 100.000 stanovnika, ispred Srbije je samo Albanija koja ima 921 registrovan slučaj, ali testira 5.054 na 100.000 stanovnika, a Srbija 21.297.

Premijerka Brnabić izjavila je da je Srbija sve vreme tokom borbe sa koronavirusom imala pravi balans između zdravstvenih mera i potreba privrede.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Rekla je da je to veoma važno, jer je država imala puno vanrednih troškova za zdravstvo i za podršku privredi i građanima.

Kaže da je puno izdvajano za medicinsku opremu, testove, kiseonik, lekove i drugo, kao i da je jasno da sve to može da se servisira samo ako privreda živi.

"Želimo da se privreda brzo vrati posle, gde je bila, i da nastavimo dinamičan ekonomski rast. Čini mi se da smo bez sumnje u tome uspeli", naglasila je Brnabić.

Povezane vesti - Koga, ako ne njih?

Uspeli smo zaravnimo epidemijsku krvu, ali moramo da je zadržimo da bi počela da pada, kaže premijerka.

Predsednica Vlade je rekla da škole za sada neće prestajati da rade.

Govoreći o školama, kaže da je za to da škole rade. U osnovim školama ima 39 kovid pozitivnih učenika, u Beogradu 20, a u srednjim 52.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Ključna je svest pojedinca, razmislićemo o maskama na otvorenom

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će se razmisliti i o meri obaveznog nošenja maske na otvorenom, ali je dodala da više veruje u svest pojedinca, nego u kaznenu politiku.

"Stavite masku na otvorenom prostoru, ako vidite da ne možete da držite distancu", apelovala je Brnabić.

Povezane vesti - JANKOVIĆ: Predlagali smo da se rad ugostitelja ograniči do 18 časova

Prema njenim rečima, kaznena politika, izmenama odgovarajućeg zakona, uvedena je kao mehanizam koji će malo pomoći u suzbijanju širenja virusa.

"Ovo nije borba koju možemo da dobijemo sami, ili svi zajedno ili je gubimo", upozorila je Brnabić.

Kako je rekla, nema ni dovoljno inspekcija da se obiđu svi kafići, restorani, tržni centri, pešačke zone.

"Ali i ne treba da se igraimo mačke i miša i da se jurimo. Ljudi znaju zašto su ove mere donete", rekla je Brnabićeva i apelovala na mlade i sve koji misle da njima korona ne može da naškodi, da budu svesni da će doći u kontakt sa nekim kome će preneti virus, za koga će on možda biti fatalan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve