Vesti
25.11.2022. 14:51
Beta

Francuska i Srbija

O čemu su razgovarali Vučić i predsednik Senata Francuske

francuska i srbija
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Senata Francuske Žerarom Laršeom, sa kojim je razgovarao o unapređenju srpsko-francuske saradnje, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije, saopšteno je iz Predsedništva.

Zvaničnici su se saglasili da se odnosi Srbije i Francuske intenzivno razvijaju i da ekonomska saradnja beleži odlične rezultate, što je jasan pokazatelj zainteresovanosti Francuske za dugoročno i temeljno prisustvo u našoj zemlji, navodi se u saopštenju.

Predsednik francuskog Senata Larše je rekao da je evidentno da se iskreno prijateljstvo i poverenje, koje su međusobno izgradili predsednici Emanuel Makron i Vučić, pretače u strateško partnerstvo dveju zemalja, istakavši da je to vidljivo već po sletanju na beogradski aerodrom, koji rekonsturiše francuski Vansi.

Predsednik Srbije je zahvalio Francuskoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu a francuski zvaničnik je istakao da evropski put Srbije nema alternativu izrazivši spremnost da se ubrza njegova dinamika.

Vučić je istakao da je poseta predsednika francuskog Senata najbolji pokazatelj kontinuiteta političkog dijaloga dve zemlje, pogotovo imajući u vidu da je Francuska jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije, sa kojom Srbiju čvrsto vezuju prijateljstvo i istorijska bliskost.

"Naša privredna saradnja se veoma dinamično razvija u različitim sferama, a karakteriše je sve veća trgovinska razmena roba i usluga, kao i značajna ulaganja francuskih kompanija u srpsku privredu, koja su poslednjih godina proširena na realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata od kojih neki imaju status projekta od nacionalnog značaja", rekao je Vučić i dodao da u narednom periodu očekuje realizaciju novih francuskih investicija u Srbiji.
 

Vučić je upoznao predsednika Senata Laršea i sa najnovijim razvojem situacije na Кosovu i istakao da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu kao jedinom mehanizmu za pronalaženje kompromisnog rešenja, kao i održavanju mira i stabilnosti u regionu.

"Cenimo aktivan pristup Francuske i očekujemo razumevanje za naš stav da se primene svi postojeći sporazumi, a pre svega deo koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, što je od ključnog značaja za bezbednost i normalan život srpske zajednice na Кosovu i Metohiji", rekao je Vučić još jednom zahvalivši Francuskoj, i posebno predsedniku Makronu, na pažnji koju poklanja Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Obavestio sam Hila..."
Amerika

Dijalog sa Prištinom

22.11.2022. 13:50

Vučić: "Obavestio sam Hila..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila obavestio o poslednjoj rundi razgovora Beograd - Priština u Briselu i naglasio da Srbija  ostaje iskreno posvećena dijalogu i rešavanju svih otvorenih pitanja mirnim putem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve