Vesti
24.11.2022. 11:27
Beta

Odluke

Vučić o preporukama EP, Kosovu i Rusiji...

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija nastaviti da sluša šta joj govore iz Evropskog parlamenta, ali da će donositi odluke u skladu sa svojim interesima.

On je rekao povodom preporuke Evropskog parlamenta, da Beograd nije zainteresovan za međusobno priznanje nezavisnosti sa Prištinom.

"Nisam se naročito uznemirio zbog preporuka EP. Dokon pop i jariće krsti, izgleda da njima ide sve kao po loju pa su zabrinuti sa naše odluke. Nismo zainteresovani za međusobno priznanje sa Prištinom, a što se tiče sankcija Rusiji, umećemo sami da donosimo odluke", rekao je Vučić u Beogradu.

Vučić je rekao da EP nije doneo nikakvu rezoluciju, kao što se to navodi u medijima, već preporuku ali da je suština da u tekstu nije upućen zahtev samo za uvođenje sankcija Rusiji, već i preporuka da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Pa se ja pitam zašto ste to sakrili? Zašto da ne obavestimo narod, da zna šta zaista traže od nas? Mnogo teže od toga da li ćemo uvoditi sankcije je to što od nas traže međusobno priznanje. Valjda je Srbiji mnogo stalo da bude priznata od Prištine, pa je to neki obostrani ustupak", rekao je on.

Vučić je citirao azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva, koji je u sredu bio u Beogradu, da se samostalnost i nezavisnost država ne ogleda samo u postojanju himne, grba i zastave, već i u načinu donošenja odluka i u tome da li sama bira svoj put u međunarodnoj areni.

"Ali ako je zahtev 79 odsto poslanika EP taj da priznamo nezavinost Kosova, onda sve i da uvedemo sankcije Rusiji, oni bi nas potapšali po ramenu i doneli novu rezoluciju o nezavisnosti Kosova. Pa bi onda nastavili s nečim drugim", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Vučić prihvatio predlog EU za izlazak iz krize, Kurti nije"
1

Žozep Borel

21.11.2022. 16:55

"Vučić prihvatio predlog EU za izlazak iz krize, Kurti nije"

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu, posle višečasovnih sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, da je Beograd prihvatio predlog EU za izlazak iz krize oko pitanja registarskih tablica, a da Priština nije.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve