Vesti
03.08.2019. 14:52
Tanjug

O PRISLUŠKIVANJU Vučić: Rekao sam istinu, čist sam kao suza

tan2019-8-3_105544246_0.jpg

Rekao sam istinu, čist sam kao suza i delovao sam u svemu u skladu sa "njihovim Ustavom" i zakonima, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

On je objasnio da je skinuo oznaku državne tajne sa dokumenata o prisluškivanju u skladu s ustavnim ovlašćenjima.

Svima kojih se prisluškivani razgovori tiču tražio je, ističe, i dobio odobrenje da ih iznese u javnost, a sve naknadne komentare opozicije na tu temu smatra licemernim i pokušajem da prikriju činjenicu da su oni prisluškivali njega, a ne on njih.

Vučić je, nakon obilaska radova na Trgu republike, na pitanje novinara da li je skandalozno i sramotno, kao što pišu pojedini mediji, što je pročitao državne tajne i da li je to po zakonu, ukazao da je da je, kada je odlučio da skine oznaku tajnosti sa dokumenata, to odlučio na osnovu prava koje ima po Ustavu i zakonu, i da je to učinio samo za dokumenta koja se tiču njega lično.

Povezane vesti: Vučić o godišnjici Oluje

Istakao je da je doneo odluku u skladu sa zakonom i članom 26.

"Ja sam jedini izabran neposredno. Doneo sam odluku na osnovu njihovog Ustava i zakona. Imam pravo da skinem oznake tajnosti bilo kog stepena za akte koje smatram da su od javnog interesa", objasnio je predsednik.

Vučić je rekao da nikoga nije oštetio objavljujući dokumenta, i da je sve obavestio da će izgovoriti njihova imena, te da one, koje nije dobio, nije ni pominjao.

Odbacio je kritike opozicije, koja je krenula s pričama da ih neko prisluškuje, rekavši da izmišljaju stvari polazeći od sebe.

"Govore o urušavanju institucija, a koje institucije nisu urušili u njihovo vreme. Od vojske do SPC... Slali su podatke iz BIA kako je neki vladika pedofil ili ne. Ja, kada se ne slažem sa vladikama, odem i kažem im to na Saboru SPC“, poručio je on.

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ukazao je da je raniji režim uništavao sve naše službe i institucije, ali i institut slobodnog okupljanja i protesta.

Kaže da ga opozicija napada, jer brinu šta može da iznese još u javnost, sa čega još može da skine oznaku tajnosti.

"Ja to nisam radio, ni posredno, ni dovikujući ili šaptajući novinarima kako da to objave, kako saznaju nešto. Uradio sam ovo samo da pokažem o kakvim lažovima je reč", rekao je on.

Na tvrdnje da je imao kontraobaveštajnu zaštitu 1995, Vučić je opoziciji poručio da se zna u čijim je rukama bila služba u to vreme, u rukama Miloševića i njegovih saradnika, i nijednu drugu partiju nisu tretirali.

Pročitajte još: Vilson: Vučić će politički preživeti priznanje Kosova

"Kada sam pokazao šta su uradili, nijedna nevladina organizacija i medij nije rekao 'je l' to moguće, da su se drznuli, pratili i prisluškivali Vučića', a da danas kažu prisluškuje ih neko. Niko ne prisluškuje ni Đilasa, ni Jeremića. Suština je u tome da kada ih uhvatite u laži oni pređu na drugu priču koja je samo njima interesantna“, rekao je on.

Rekli su da sam na merama zbog veza sa kriminalcima, a BIA nikakve takve informacije nema. Pogledao sam i zaključke i ne vidim pominjanje kriminalaca, pominje se jedino Bojan Pajtić. Ja sam mislio da je reč o Petru Paniću, dugogodišnjem šefu obezbeđenja kod radikala, pa da me zbog toga povezuju s tim krugovima. Ali oni su na osnovu opšteg govora koji je održao Šešelj pokrenuli saslušanje kako bi pratili razgovore između mene i Šešelja koji je bio u Hagu", objasnio je on.

Vučić je rekao da to pokazuje u koliko licemernom društvu živimo i kako se neki prave da ne razumeju šta je demokratija, i šta treba činiti, a ona funkcioniše.

Rekao je da je "čist kao suza" i da oni treba dobro da razmisle da li i oni jesu.

"Zadovoljan sam svime što sam radio", dodao je on ukazujući na to da su i Gorana Vesića okarakterisali kao ekstremistu samo što je izašao iz stranke.

Boris Tadić se sastajao sa stranim obaveštajcima, angažovanim na različitim pozicijama u ambasadama, mnogo više nego ja, a u Predsedništvu je imao deo privatnog prislušnog centra, rekao jeVučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Borisa Tadića da se, dok je bio opozicija, sastajao sa obaveštajcima, Vučić kaže da je to neistina.

"Tadić, naravno, govori neistine. Ja sam se sastajao sa ljudima koji su prvi sekretari. Nisam bio predsednik stranke i to je bio moj nivo - prvi sekretari ili zamenici ambasadora. Tajne službe ponekad mogu da tumače da su oni pripadnici obaveštajnih službi. A nije Tadić taj koji to odlučuje", rekao je on novinarima u Beogradu.

Očigledno je, dodao je Vučić, da je Tadić o tome odlučivao.

"Treba da se stidi svojih reči, jer se sa njima sastajao mnogo više nego ja, i još je sve to pratio iz privatnog prislušnog centra, koji je imao delom u zgradi Predsedništva, pa je potom iseljen na splav koji je vodio Tadićev rođak", naveo je Vučić.

Kako kaže, Tadićev "uplašeni izraz lica" pokazuje da strahuje da neko ne otkrije šta je sve radio.

Vučić je rekao da je apsolutno otvoren za to da se utvrdi ko je sve prisluškivao u Srbiji.

"Spreman sam i za ono što je tražila DSS da se utvrdi ko je sve prisluškivao. Apsolutno sam otvoren za to", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

"Jedno je nesporno - Rusija nas nije bombardovala"

"Ne volim da stajem na stranu stranih ambasadora jer je moj posao pre svega da štitim naše državljane, ali moram da priznam da nikada nisam razumeo histeričnu kampanju pojedinih lidera SzS protiv Rusije. Rusija Srbiju 1999. godine nije bombardovala. Da li smo se mi tada nadali nečem višem od Rusije...? Ipak, Rusija nije učestvovala u bombardovanju", rekao je Vučić povodom tviter polemike Rade Trajković iz SzS i ruskog ambasadora o ulozi Rusije tokom događaja 1999. godine na Kosovu i o Humanitarnom centru u Nišu.

Takođe je naglasio da je "notorna laž" da je Humanitarni centar u Nišu pretvoren u vojnu bazu.

"To je apsolutna laž i tu je Bocan-Harčenko u pravu, ali to je jedna u nizu svakodnevnih laži lidera SzS ili '1 od 5 miliona'", zaključio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
11.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve