“O TOME NIKO NE GOVORI” Hoti: Uklonili smo sa stola ideju razmene teritorija

“O TOME NIKO NE GOVORI” Hoti: Uklonili smo sa stola ideju razmene teritorija

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je u utorak uveče da na Kosovu i Metohiji neće biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) sa izvršnim moćima, već onako kako Ustavni sud tzv. Kosova nalaže.

Hoti je juče na konferenciji za novinare u Prištini nakon sastanka s predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ponovio da je cilj dijaloga uzajamno priznavanje i da ništa neće biti primenjeno pre toga.

Hoti je rekao da je ZSO zatvoreno pitanje još 2013. godine od postizanja sporazuma u Briselu i potom odluke kosovskog Ustavnog suda.

EPA-EFE/MALTON DIBRA

EPA-EFE/MALTON DIBRA

“Imamo garancije da ZSO nema izvršnu nadležnost. Uklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o ovoj temi. O unitarnom karakteru države se ne govori”, rekao je Hoti, prenosi prištinska Koha.

Povezane vesti – Avdulah Hoti – Naslednik ili marioneta?

On je kazao i da kosovska vlada nije pod pritiskom.

“Imamo koalicioni sporazum s partnerima, među kojima je i Srpska lista. Dokle god se držimo sporazuma, radićemo zajedno. Razgovaramo o konačnom sporazumu o uzajamnom priznanju. Ništa se neće primeniti dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju i dok ne bude ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena”, rekao je Hoti.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kako je rekao, Lajčakova poseta se dogodila u pravo vreme kako bi se napravila procena procesa dijaloga, kao i da se naprave planovi za buduće sastanke.

“To nije lak proces, postoje teške teme poput ZSO, ali im pristupamo po jasnim principima. Kosovo nije strana koja blokira proces, već je prvi put posle dužeg vremena glavni protagonista konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju”, rekao je Hoti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar