Vesti
17.10.2023. 11:10
R. E.

124 godine postojanja

Dan BIA: Položeni venci na spomenike Rankoviću i Krcunu

1
Izvor: Bezbednosno-informativna agencija

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obeležila je 124 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji. 

Direktor BIA Aleksandar Vulin položio je tim povodom venac na spomenik prvom načelniku Odeljenja za poverljive policijske poslove Jovanu S. Milovanoviću na Topčiderskom groblju u Beogradu, saopštila je Agencija. 

Vulin je položio vence i na spomenike Aleksandru Leki Rankoviću i Slobodanu Peneziću Krcunu, prvim načelnicima Odeljenja za zaštitu narodna (OZNA) za Jugoslaviju i za Srbiju i "prvim antifašističkim" ministrima unutrašnjih poslova. 

Bezbednosno-informativna agencija uspostavljena je 2002. godine kao civilna služba bezbednosti koja se bavi zaštitom bezbednosti Srbije, otkrivanjem i sprečavanjem delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavnog poretka zemlje, istraživanjem, prikupljanjem, obradom i procenom bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezednost Srbije i informisanjem nadležnih državnih organa o tim podacima. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dr Rade Ristanović: "Kako su ilegalci spasli Aleksandra Rankovića"
1

Intervju

18.04.2023. 17:35

Dr Rade Ristanović: "Kako su ilegalci spasli Aleksandra Rankovića"

Glavni organizator spasavanja Aleksandra Rankovića iz bolnice u Ulici Džordža Vašingtona bila je dr Olga Dedijer, supruga Vladimira Dedijera, koja je tu bila zaposlena. Komunističkim ilegalcima dala je nacrt sobe gde je Ranković bio smešten, diktirala je vreme kad je najmanje osoblja u bolnici, a ilegalci, njih oko 60, 29. jula 1941. u osam sati uveče spasli su Rankovića
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve