Vesti
28.01.2024. 16:35
R. E.

Na Starom sajmištu

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu.

Odavanju počasti prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Grada Beograda, Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograd, Jevrejske opštine Zemun, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Memorijalnog centra "Staro sajmište", Muzeja žrtava genocida, udruženja građana i udruženja za negovanje tradicija, kao i članovi diplomatskog kora.

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

"Jedna od najvažnijih istorijskih lekcija Holokausta je da moramo stalno i marljivo raditi na jačanju svesti o humanosti, humanitetu i univerzalnim vrednostima. Neophodno je da se zaboravu i zlu suprotstavimo zajedno i odlučno", izjavila je ministarka kulture Maja Gojković na Starom sajmištu, preneo je FoNet.

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Podsećajući da je Srbija među prvim zemljama na svetu usvojila zakon o povraćaju imovine žrtvama Holokausta bez pravnih naslednika, Gojković je naglasila i da Srbija uporno obnavlja memorijale, kao što je Centralna kula Starog sajmišta i mnogi drugi i neumorno prenosi znanje svima koji hoće da čuju o stradanju Jevreja, Roma i Srba na bezbrojnim užasnim stratištima.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se od 2005. godine, i donošenja Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Holokaust: Dan kada je sve počelo
Kristalna noć

"Kristalna noć"

09.11.2022. 14:44

Holokaust: Dan kada je sve počelo

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma širom sveta se obeležava 9. novembra, u znak sećanja na veliki pogrom Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, koji se desio 1938. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve