Vesti
31.12.2022. 19:05
Beta

Darija Kisić

"Očekujem da će sredinom godine biti produženo porodiljsko bolovanje"

1
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je da očekuje da će sredinom godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo - sa 15 na 18 meseci.

Kisić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da ta odluka pokazuje koliko je Srbija "ekonomski jaka i stabilna", jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijarde dinara.

"Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine", rekla je ministarka.
 

Podsetila je da je prethodnih godina produženo odsustvo za radjanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca.

Prema njenim rečima, preduzetnice takodje mogu da očekuju da će imati ista prava kao zaposlene trudnice i porodilje.

"Mi uveliko radimo na izmeni zakona koji se konkretno odnosi na pravo da očevi žena preduzetnica mogu da koriste odsustvo radi nege deteta nakon trećeg meseca od rođenja", rekla je.
 

Kisić je istakla da se pad nataliteta desio "i u najrazvijenim državama" i da se "ne dešava od juče", navodeći da se ne može ni bilo kakvim merama poboljšati u kratkom periodu.

"Mere koje smo doneli prethodnih godina, konkretno prošle, već su počele da daju rezultate", zaključila je Kisić i podsetila na finansijsku podršku porodici priliom rodjenja deteta koja je povećana sa 100.000 na 300.000 dinara, koja u ovom trenutku iznosi 317.400.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NIS dodeljuje paketiće prvorođenim bebama u 2023. godini
1

Nova godina, nove nade

27.12.2022. 11:05

NIS dodeljuje paketiće prvorođenim bebama u 2023. godini

Negativni prirodni priraštaj jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočava veliki broj evropskih država, među kojima je i Srbija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve