Vesti
14.08.2020. 18:09
Tanjug

OD 1. SEPTEMBRA: Đacima će pomagati oko 2.000 apsolvenata učiteljskih fakluteta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Između 1.000 i 2.000 studenata završnih godina učiteljskih fakulteta uključiće se od 1. septembra u proces nastave, kako bi, prema rečima dekana Učiteljskog fakulteta Danimira Mandića, pomagali učiteljima i đacima da ostvare što bolje rezultate u realizaciji nastavnog progama.

Mandić dodaje da će sistem ujedno rasteretiti roditelje koji su uz učitelje sa decom morali najviše da rade.

"Studenti završnih i master studija imaju dovoljno kompetencija i mogu da pomažu deci i učiteljima da realizuju sadržaje na što bolji način, da imaju što više interakcije a đaci što više smislenih zadataka koji će im razvijati kreativnost", rekao je Mandić za Tanjug povodom najave ministra prosvete da će volonteri biti zaduženi za izradu domaćih zadataka i predmete veština.

Mandić je podsetio da u metod volontiranja postoji od početka vanrednog stanja na inicjiativu Ministarstva, ali da će sada biti i sistemski zasnovan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Svi učiteljski fakulteti će, kako kaže, pozvati studente završnih godina da se prijave školskim upravama. Tako će se, dodaje, napraviti baza volontera koji će znanjem, trudom i kompetencijama pomoći deci da prebrode i krizu usled pandemije koronavirusa, rekao je on.

Povezane vesti - "TO JE NAJBEZBEDNIJE” Kon: Preporuka je da se maska nosi neprekidno u školi

Prema njegovim rečima, dobra strana volonterskog rada je da će budućim učiteljima deo angažovanja biti priznat, što će steći iskustva i imati prednost zapšljavanja u institucijama u kojima su već volontirali.

Studentima - apsolvetnima i onima na master studijama, biće to velika priprema za ulazak u školu, rekao je Mandić i dodao da su oni do sada pomagali đacima na rešavanju zadataka i na razumevanju sadržaja.

Njihova uloga sada će biti važna i za novi predmet digitalni svet, rekao je dekan i dodao da će pomoć biti od velikog značaja jer je teško da jedan učitelj kojima i 30 đaka svakome od njih posveti dovoljnu pažnju.

Sistem će pomoći i da učitelji dobiju što više informacija o svakom đaku, rekao je on i doda da fakulteti školuju učitelje da ne vrednuju i interesovanje i zalaganje, jer ocena nije cilj već znanje, zadovoljstvo i veća motivacija učenika.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Podsetio je da se učitelji školuju i u Subotici, Somobru, Vršcu, Užicu, Vranju, Leposaviću, Novom Pazaru, Jagodini i dodao da ih na završnoj godini i master programu ima između 3.000 i 4.000.

Povezane vesti - ŠARČEVIĆ: Radi se na pilot projektu o onlajn sprovođenju ispita

"Izbor poziva, koji je i jedan od najtežih, ne podrazumeva samo davanje činjeničnog znaja već i vaspitini rad, razumevanje njihovih problema i poteškoća a istovremeno je i najlepši jer se stvore neraskidive veze učitelja i dece kojie traju ceo život, a što je i jedan od dodatnih razloga koji motiviše studente", kazao je Mandić.

Cilj je, kako je naveo, da deca budu što uspešnija, što motivisanija za znanjem, ovladavanjem veštinama, da im se podstiče radoznalost i kreativnost koja se nekada, primetio je, i kroz školovanje umanjuje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve