Vesti
07.05.2023. 13:25
Beta

Položeni venci u Beogradu

Odata počast kineskim novinarima ubijenim u NATO bombardovanju

1
Izvor: Beta / BEOINFO

Dopisnicima agencije Sinhua i lista "Guangming žibao" Šao Junhuan, Su Sinhgu i Džuu Jingu, koji su ubijeni u NATO bombardovanju zgrade kineske ambasade u Beogradu na današnji dan 1999. godine, odata je počast polaganjem venaca na mestu stradanja.

Vence su položili kineska ambasadorka Čen Bo, predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i ministar sporta Zoran Gajić, ispred Kineskog kulturnog centra gde je nekad bila ambasada Kine.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo rekla je da odavanje počasti stradalim kineskim novinarima odražava težnju za mirom i međunarodnom pravdom, preneo je UNS.

"Zajedničko sećanje na njih odražava ne samo koliko mi negujemo naše tradicionalno prijateljstvo već i naše težnje za mirom, nezavisnom politikom i međunarodnom pravdom", dodala je ona.

1
Izvor: Beta / BEOINFO

Prema njenim rečima u današnjoj međunarodnoj situaciji potrebno je pridržavanje principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, a još potrebnije zajedničko suprotstavljanje hegemonizmu.

Član Uprave UNS i predsednik Društva novinara Vojvodine Predrag Rava rekao je da su kineski novinari ubijeni radeći svoj posao, ali ne na frontu, kao i da "bombardovanje kineske ambasade nije bilo slučajno jer su u pitanju tri precizna projektila".

"Sećaćemo ih se i narednih godina jer svaki zločin koji prođe nakžnjeno šalje lošu poruku i vodi ka novim nesporazumima i ratovima", istakao je Rava.

Spomen-ploča postavljena je 2009. godine na mestu bombardovanja kineske ambasade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Noć u skloništu
grafiti, bombardovanje

Kolumna

31.03.2022. 08:15

Noć u skloništu

Ognjene ptice nosile su ognjena jaja. Bio je rat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve